Proverna togs i måndags och visar på höga halter av bakterien E-coli. Skyltar har satts upp på badplatserna som avråder besökare från att hoppa i vattnet.
Vad finns det för risker med att bada nu?
– Om man säger så, klunkar du i dig vatten så kan du ju bli magsjuk vilket visar sig som diarré. Men det rör sig om rätt stora mängder eller om du är extra känslig, säger Elisabet Lindberg som är strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.
Badar ändå
Hennes uppfattning är dock att badgäster generellt sett ignorerar varningar om dåligt vatten och badar oavsett. Hennes tips för den som inte kan hålla sig borta från ett dopp är att använda ögonen.
– Är det blåsigt och grumligt vatten ska man vara lite försiktig. Då har bottensedimentet rörts upp och det kan finnas bakterier. Men vid klart vatten brukar det vara lugnt.
Nya prover
Ett problem med badvattenprover är att det tar några dagar innan resultatet kommer. Senaste provtagning togs under onsdagmorgonen och då var vattnet klart igen.
– Min gissning är att nästa provresultat kommer visa att det är okej att bada igen. Men vi får se, säger Elisabet Lindberg till SVT Nyheter Helsingborg.
Badplatser i Helsinborg har en historik av dålig vattenkvalitet. Fria Bad har flera år underkänts på Havs- och vattenmyndighetens lista över EU-klassificerade bad i Sverige men har i år varit godkänt.
Om E. coli
E. coli finns normalt i avföringen hos människor men även hos andra varmblodiga djur, men ska normalt inte finnas i våra badvatten. Om de finns i höga halter i badvattnet är det ett tecken på att vattnet har förorenats på något sätt, till exempel via fågelbajs, avloppsvatten eller markavrinning efter regn.
Om du infekteras av E. coli kan du drabbas av så kallad turistdiarré som ger följande symptom:
- diarré
- ont i magen
- illamående
- kräkningar
- feber
Källa: Hav- och vattenmyndigheten och Vårdguiden.