Lars Svensson håller upp pokalen som hans pappa fick när han gjorde Rögles allra första hockeymål.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Svenssons pappa gjorde Rögles allra första mål i hockey. Följ med honom på en rundtur i byn Rögle där grunden lades till dagens elitlag. Foto: SVT och privat

Dammarna la grunden till Rögles framgångssaga: ”Heligt vatten”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen spelar Rögle sin först hemmamatch i SM-finalspelet mot Skellefteå AIK. Grunden till föreningen lades redan på 1700-talet. Till ortens tegelbruk grävdes stora mängder lera upp och det var så de många dammarna i området uppstod.

I klippet får du följa med när Lars Svensson och Göran Tufvesson visar runt på historiska bandy- och hockeyplatser i byn Rögle.

Vi möter ortsborna Lars Svensson och Göran Tufvesson vid en av traktens dammar.

– Det var här allt började när byns ungdomar började spela bandy 1932. I början var det bara bandy, säger Lars Svensson.

Hockeyn tog över

Under 1950-talet introducerades hockeyn och Lars Svenssons pappa gjorde det allra första målet.

– Vi har en pokal hemma från den matchen och den är vi väldigt stolta över, säger han.

Flyttade till Ängelholm

Med tiden tog hockeyn över mer och mer. Under 1960-talet byggde Gösta ”Pollenkungen” Carlsson en ishall i Ängelholm och då flyttade klubben dit.

Det står 1-1 i matcher i finalen i bäst av sju. Rögle spelar nu två hemmamatcher, under torsdagen och lördagen, innan finalspelet återvänder till Skellefteå.

Fakta om byn Rögle

Rögle BK spelar sina matcher i Ängelholm men orten Rögle ligger i Helsingborgs kommun. Byn är sammanväxt med Tånga och Utvälinge. Ibland benämns byarna med det gemensamma namnet Tegelbyarna eftersom att det tidigare fanns flera tegelbruk i området. Ungefär 500 personer bor i byarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.