De ser till att friska slipper ligga kvar på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora skillnader i hur bra kommunerna är på att ta hem patienter som är utskrivna från sjukhus, men behöver fortsatt vård i kommunens regi.

Klockan är halv tio, det är dags för Landskronas mottagningsenhet att hålla dagens morgonmöte. Över kaffekopparna diskuteras hjälpmedel, antal besök och utvecklingen hos patienterna.

Mottagningsenheten har funnits i tre år och kom till när man såg att det fanns ett behov av att förändra arbetet för att få hem utskrivna patienter från sjukhus.

– Vi hade väldigt stora kostnader för utskrivningsklara patienter till Region Skåne. Vi hade fullt på våra korttidsplatser och det här var en situation som bara eskalerade, säger Eva-Lotta Nydahl, enhetschef för hemvården i Landskrona.

Friska ligger kvar

Tidigare i veckan berättade vi om bristen på vårdplatser på Helsingborgs lasarett och hur det påverkar arbetet på akuten. En av orsakerna till vårdplatsbristen är just att färdigbehandlade patienter blir liggande på sjukhusen.

– Ingen mår bra av att ligga kvar på sjukhus sedan man har tillfrisknat. Man blir hospitaliserad och man kommer liksom långt ifrån sitt eget liv, säger Eva-Lotta Nydahl.

SKL och Kvalitetsportalen för statistik över de patienter som tvingas stanna kvar på sjukhus och lasarett även efter det att de blivit utskrivna. Och det stora skillnader mellan olika kommuner Av de patienter som blir kvar på sjukhusen så tar det i genomsnitt runt tre dagar för Landskronaborna att komma hem. För Malmö- och Helsingborgsborna ligger genomsnittet på runt fyra eller fem dagar.

Hemtagningsteam

I Helsingborg vill man inte prata siffror, men har påbörjat ett samarbete med regionen för att färre människor ska bli kvar för länge på sjukhussalarna.

– Vi håller på att ta fram förslag på olika projekt. Ett sådant är ett hemtagningsteam som vi hoppas vi kan komma igång med under 2016, säger Maria Nilsson (C) som är ordförande i vård- och  omsorgsnämnden.

I Landskrona packar dagens team av sjukgymnaster, sjuksköterskor, undersköterskor och arbetsterpeuter ihop för att påbörja rundorna bland nyhemkomna patienter. För dem handlar det om att skapa trygghet utanför sjukhusväggarna.

Bäst rehabiltering hemma

– Man rehabiliterar sig inte lika bra på ett korttidsboende eller på sjukhus som man gör i sitt eget hem. Där sitter man och ser sin egen miljö och saker som man gjort tidigare och vill kunna göra igen. Och efterhand som man känner att krafterna börjar komma tillbaka så blir man sugen på att starta och göra det man gjort tidigare, säger Ann-Louise Hansson som är sjuksköterska på mottagningsenheten.

SKL har infört en tidsgräns efter vilken det kostar kommunerna pengar om färdigbehandlade patienter ligger kvar på akutsjukhusen. Efter sjätte dagen får kommunerna ”böta”.

När det gäller Landskrona, har kommunen i år endast i ett fall tvingats betala en avgift till Region Skåne för att en patient legat kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.