Skånska Energi, som äger tre kraftverk i Rönne å, har ägnat de senaste åren åt att plocka upp den hotade ålen och transportera den förbi verkens livsfarliga turbiner.
Begärde uppskov
Men Mark- och miljödomstolen anser inte att det räcker och i våras kom domen: vattenverken måste byggas om med finmaskigt galler och fri passage för ålen. Energikoncernen begärde genast uppskov med att tvingas till miljonkostnaden.
– Vi vill givetvis inte investera pengar i något som kanske ska läggas ner, säger Marianne Sernevi, vd för Skånska Energi.
Hon syftar på diskussionen som Klippans kommun inlett om att köpa kraftverken – för att riva dem och rädda ålen. Den dialogen kan nu gå vidare efter att koncernen fått sitt uppskov.
Är ni intresserade av en sådan affär med kommunen?
– Om vi får kraftverken sålda på rimliga, affärsmässiga, villkor, ska vi inte stå i vägen för det, säger Marianne Sernevi.
Däremot ifrågasätter hon miljönyttan med att stänga kraftverken och ersätta dem med annan energi – som ger mer koldioxidutsläpp.
– Politikernas omsorg om den biologiska mångfalden är behjärtansvärd, men det kan vara viktigare globalt sett att rädda isarna i Arktis, säger hon.
”Väldigt positivt”
Men Klippans kommunalråd Kerstin Persson (S), och hennes kollegor, ser fler värden i att återskapa en öppen å med fria vandringsvägar för fisk.
– Det kan bli väldigt, väldigt positivt för kommunerna runt Rönne å. En fritt flödande å innebär stor utvecklingspotential för laxfiske och turistnäring däromkring, säger kommunalrådet.
Nästa steg för kommunen är att göra en kostnadskalkyl. Först därefter kan diskussionen om ett köp komma igång på allvar.
Även Kerstin Persson (S) är nöjd med beskedet om uppskov, eftersom det ger kommunen tid att utreda frågan ordentligt.
– Jag hoppas att vi under 2017 kommer en rejält bra bit på väg. Vi har en projektanställd som ska arbeta med det nu, säger hon.
Daglig transport
Under tiden fortsätter Skånska Energi att forsla ålen förbi kraftverken. Transporten sker dagligen, under säsong.
– När ynglen vandrar upp på våren fångar vi upp dem. När de simmar i Ringsjön fångar vi upp och kör ner dem på hösten, säger Marianne Sernevi.