Protester vid migrationsverkets förvar i Åstorp. Foto: Esfar Ahmad

Protester mot utvisningsresa från Åstorp till Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Ett 70-tal demonstranter samlades utanför Migrationsverket förvar i Åstorp för att protestera mot en planerad tvångsutvisning av afghaner. På tisdagskvällen passerade bussarna demonstrationen och polisens avspärrningar, för att fortsätta mot Kastrup och flyget mot Kabul i Afghanistan.

De planerade tvångsutvisningarna genomfördes på tisdagskvällen på uppdrag av EU:s gränsmyndighet Frontex.

Ett 70-tal aktivister samlades under tisdagseftermiddagen utanför Migrationsverkets förvar i Åstorp för att demonstrera mot utvisningarna. Poliser från hela Region Syd var också på plats och ett område utanför förvaret spärrades av.

– Vi är där för att säkerställa att deportationerna kan verkställas, säger polisens presstalesperson Eva-Gun Westford.

Protester vid migrationsverkets förvar i Åstorp. Foto: Esfar Ahmad

”Vill ge kärlek och stöd”

Enligt gränspolisens presstjänst utvisades tretton ungdomar och vuxna till Afghanistans huvudstad Kabul på tisdagen.

– Jag är själv flykting och är här som medmänniska för att ge kärlek och stöd till de som är därinne. Sedan väntar vi har ute på vår tur, säger aktivisten Arif Moradi, som var med och arrangerade demonstrationen.

Han hade varit på plats för att protestera sedan igår morse och har själv fått ett utvisningsbeslut som ska verkställas.

”Jag är själv flykting och är här som medmänniska för att ge kärlek och stöd till de som är därinne”, säger Arif Moradi. Foto: Per Carlsson

Vid 18-tiden på tisdagen kördes bussarna som de utvisade ska åka iväg med fram. Men enligt dialogpolisen Daniel Mårtensson skulle de inte att köras ut bakvägen, utan passera alla de som är där för att visa sitt stöd och ta farväl.

– Vi vill att de ska se att det finns folk som bryr sig här ute, säger han.

En timme senare passerade bussarna med de utvisade personerna utanför förvaret, där demonstranterna skanderade, vinkade av dem och tog känslosamma farväl, innan resan fortsatte mot Kastrup i Köpenhamn.

Poliser från hela region Syd är på plats vid Migrationsverkets förvar i Åstorp. Foto: Per Carlsson

Gränspolisen leder operationen

Gränspolisen ledde  arbetet med den pågående utvisningen från bland annat förvaret i Åstorp, där personerna befunnit sig.

– Jag vill inte kommentera verkställighetsoperationen i detalj eftersom den pågår. Men jag kan berätta att vi chartrat ett plan som ska ta ett antal personer till Kabul i Afghanistan och att vi samarbetar med andra medlemsstater i EU kring den här operationen, säger Patrik Engström som är chef för gränspolisen i Sverige.

Patrik Engström chef för nationella gränspolissektionen. Foto: SVT

Han vill inte kommentera med vilka länder Sverige samarbetar. Gränspolisen har förberett det här arbetet i flera veckor i förväg och kommer få delar av kostnaden för avvisningen betald av Frontex, Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån.

– Det får de medlemsstater som anses ha tagit ett stor ansvar och tagit emot många asylsökande, säger Patrik Engström.

Det här är den tredje, chartrade utvisningsoperationen till Afghanistan som gränspolisen i Sverige leder hittills i år.

”Mindre integritetskränkande med charterflyg”

Är det här något som kommer ske oftare i framtiden?

– Ja det är min bedömning, till exempel till Kabul. Det som avgör är hur många personer som ska avvisas. Från Sverige går det heller inte några reguljära direktflyg till Kabul, då tvingas personerna som berörs sitta i transit under bevakning, antingen i Dubai eller i Istanbul. Anledningen till att vi väljer att chartra plan är att vi bedömer det som betydligt säkrare och mindre integritetskränkande för de berörda individerna, säger Patrik Engström.

Foto: Per Carlsson

I slutet av april i år hade gränspolisen 17.797 avvisnings- eller utvisningsärenden som väntade på att verkställas. I dem har 12.560 personer sin tur efterlysts av polisen efter att ha avvikit när de fått avslag på sina asylansökningar.

Hittills i år har 3626 personer som fått avvisningsbeslut valt att självmant resa ur landet.

Avvisning och utvisning

Avvisning

Ett beslut om att en person ska lämna Sverige. Beslutet ska fattas inom tre månader. Migrationsverkets avvisningsbeslut får normalt inte verkställas förrän de vunnit laga kraft.

Utvisning

Avlägsnandebeslut som en person kan få från och med tre månader efter den dag han eller hon ansökte om uppehållstillstånd

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.