Man med VR-glasögon framför en dator

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enrico Ronchi är en av forskarna som med virtuell teknik ska lära ut och utveckla forskning inom säkerhets- och trygghetsområdet. Foto: SVT

Digital forskning ska göra Helsingborg säkrare

Publicerad

För att förstå hur människor agerar i akuta situationer och hitta lösningar har forskare vid Lunds universitet fått pengar till Helsingborg Safety Hub på Campus i Helsingborg. Med hjälp av VR-teknik och simulatorer ska man ta sig an dagens utmaningar inom säkerhetsområdet.

Se när forskarna tar sig runt i Helsingborg genom VR-tekniken i klippet.

I en kopia av söder i Helsingborg kan man röra sig runt på gatorna med hjälp av Virtual reality, VR-teknik. Än så länge är det under uppbyggnad men vissa hus och gator kan man kanske känna igen.

– Fördelen med VR är att alla kan förstå hur en akut situation kan se ut, säger Enrico Ronchi, forskare vid avdelningen för brandteknik och trafiksäkerhet vid Lunds tekniska högskola, Lunds universitet.

Återskapa akuta situationer

Scenariot kan vara en skjutning, en brand, en trafikolycka eller terrorhändelse. Forskargruppen som nu flyttat in i Campus Helsingborgs lokaler är tvärvetenskaplig och skall undersöka och undervisa i säkerhet och trygghet inom flera olika områden.

– Det första är att förstå hur människor agerar i akuta situationer och det andra att hitta lösningar på vad man kan göra, säger Enrico Ronchi.

Målet att förbättra säkerheten

Målet är att förbättra säkerheten på alla nivåer och bidra till ett kunskapsunderlag för framtida beslut både i men också utanför Helsingborg.

Ett av projekten är ett EU-projekt om trafiksäkerhet som är en del av det europeiska forskningsrådets så kallade Starting grant-program för unga forskare. Det andra är en pilotstudie där man just nu rekonstruerar en del av Helsingborgs stad i VR för att undersöka upplevd säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.