Rååns dalgång, ett av de områden som kan bli aktuella för djurhållare som behöver slå hö. Foto: Tittarbild: Tor-Eve Bengtsson

Djurägare får slå gräs på kommunernas marker

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kommuner erbjuder nu djurhållare att slå hö på sina marker. Senast ut i raden är Helsingborg och Svalöv.

Den långa torkan slår hårt mot djurhållare. De har svårt att få tillräckligt med foder till sina djur. Därför öppnar nu den ena kommunen efter den andra runt om i landet  för bete eller höskörd på sina marker.

I Skåne är det så här långt Helsingborg, Båstad, Svalöv, Sjöbo, Hässleholm och Staffanstorp som går ut med erbjudanden till djurhållare.

”Hjälpas åt”

– Vi får hjälpas åt i den här besvärliga situationen. Djurhållare i kommunen har berättat för mig att de riskerar att tvingas slakta i förtid eller sälja sina djur på grund av att fodret inte räcker. Jag har verkligen förstått hur allvarligt läget är, säger Christian Orsing (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Helsingborg.

Kommunen uppmanar nu alla med foderbrist att höra av sig. Det pågår en inventering av markområden som kan komma ifråga.

– Vi har ängsmark i flera naturområden, bland annat Rååns dalgång, Väla by och Pålsjö skog, säger Linda Hellberg, naturvårdare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Får inte sälja höet

Hon säger också att kvaliteten på gräset är skiftande och att de djurhållare som väljer att slå gräs på stadens marker själva får se upp med stenar och skräp som kan finnas på ängarna. De måste använda höet för eget bruk och får inte sälja vidare.

– Nu får vi se hur stort intresset är bland djurägarna och hur långt våra marker räcker, säger Linda Hellberg.

Idag gick även Svalövs kommun ut med ett gräserbjudande till djurhållarna.

– Det är självklart att kommunen ska hjälpa till när det blir en sån här situation där djuren påverkas negativt, säger kommunalrådet Fredrik Jönsson (C) i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.