Martin Sommar från Råå fiskevårdsområde hittade döda fiskar i Råån i veckan – för tredje året i rad. Foto: SVT/privat

Döda fiskar hittade i Råån – igen: ”Förtvivlad”

Publicerad

För tredje året i rad har Råån drabbats av fiskdöd. Efter det kraftiga regnet i början av veckan har nu flera havsöringar hittats döda.

– Man är förtvivlad, säger Martin Sommar från Rååns fiskevårdsområde.

Efter lokala åskskurar i början av veckan besökte Martin Sommar Råån och upptäckte då flera döda fiskar, något HD var först med att berätta.

– Det var sex, sju döda öringar och jag såg fiskar som simmade runt och höll på att kvävas, säger han.

Det är inte första gången Råån drabbas av fiskdöd. 2019 slogs havsöring, ål, kräftdjur och andra organismer ut i samband med kraftiga skyfall och förra året slogs delar av åns havsöringsbestånd ut i samband med kraftigt regn.

Tredje året i rad

Både kommunens miljöförvaltning och NSVA, Nordvästra skånes vatten och avlopp har försökt hitta orsaken – men utan att lyckas.

– Det är nästan på dagen tredje året i rad som vi är med om detta. Ingen hittar källan på det trots att det har lagts ner tid och pengar på det. De gör nog ett försök men jag tycker inte man gör tillräckligt, säger Martin Sommar.

En orsak till fiskdöden tros ha varit att syrefattigt vatten från dagvattendammen till Ättekulla industriområde runnit ut i ån. För att undvika detta har NSVA i år stängt av dammen – men det har inte hjälpt.

– De åtgärder vi gjort i VA-anläggningen har inte gett de resultat vi hoppats på. Det är något annat som händer och påverkar ån, säger Pär Gustafsson, avdelningschef NSVA.

Fortsatta utredningar

Efter upptäckten i veckan har både miljöförvaltningen och Ekologigruppen, som arbetar på uppdrag av NSVA, varit på plats vid Råån. 

– Jag vet inte så mycket om orsaken till fiskdöden denna gången men troligen beror det på att det kommit ut syretärande ämnen som tillförts någonstans i ån, säger Karl Holmström, biolog Ekologigruppen.

Nu fortsätter arbetet med att försöka hitta orsaken till fiskdöden.

– Normalt orsakar inte utsläpp av dagvatten någon jättesyreförbrukning utan det verkar tillföras något särskilt ogynnsamt på något ställe, säger Karl Holmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.