• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det rödfärgade kokainet som beslagtogs av tullen i januari. Leveranser, på nästan 200 kilo, från samma avsändare har tidigare skickats till Glumslöv. Tullen misstänker att även det rörde sig om kokain. Foto: Tullens förundersökning

Smugglade 298 kilo kokain – döms till nio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalades för att ha försökt smuggla 298 kilo rödfärgat kokain från Colombia till Glumslöv. Två av männen döms till nio års fängelse, den tredje mannen frikänns.

Två företagare i 50-årsåldern från Helsingborgstrakten döms till nio års fängelse vardera för synnerligen grov narkotikasmuggling och försök till synnerligen grovt narkotikabrott. Det meddelar Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.

Byttes ut mot betong

Männen åtalas efter att ha smugglat in en betydande mängd kokain från Colombia i pulver avsett för färgsättning av betong. Pulvret vägde närmare 300 kilo, men kom aldrig fram till betongfabriken eftersom svensk tull bytte ut det mot finbetong efter att spansk tull slagit larm om kokainet.

En tredje man stod också åtalad i fallet, han frias helt.

Ärendet är det största kokainärendet, sett till volym, som Tullverket utrett på tio år. Om männen fått ut kokainet på marknaden hade det betingat ett värde på över 250 miljoner kronor.

Målen blir större

Enligt kammaråklagare Michael Hansson är det just storleken på beslaget som gör att ärendet står ut från andra större narkotikaärenden.

– Målen har blivit större. I och med att Högsta domstolen 2012 i stort sett halverade straffen för narkotikabrott så har beslagen blivit större och större, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.