En då 18-årig kvinna dömdes i tingsrätten för penningtvätt. Nu frias hon av hovrätten. Foto: Johan Nilsson, TT

18-åring dömdes för penningstvätt – frias i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

En då 18-årig kvinna dömdes i Helsingborgs tingsrätt för penningtvätt sedan hon hjälpt en man ta ut pengar – då hans bankkort var spärrat. Men nu frias hon i hovrätten.

För ett år sedan tog en man kontakt med kvinnan och bad om hjälp med att ta ut 10 000 kronor i kontanter om han swishade över summan. Hans historia: Hans bankkort var spärrat och han behövde hjälp med pengar till ett bröllop som han var på väg till.

SVT Nyheter Helsingborg har tidigare berättat om händelsen.

18-åringen ville vara hjälpsam och gjorde som mannen bad henne om.

– Han var väldigt trevlig och jag tyckte synd om honom. Så jag ville hjälpa honom, berättar den nu 19-åriga kvinnan för SVT Nyheter Helsingborg.

Först senare upptäckte hon att pengarna inte kom från honom utan en annan person. Hon fattade misstankar och ringde polisen.

Det visade sig att pengarna kom från ett bedrägeri.

Dömdes för penningstvätt – och frikänns nu

Händelsen ledde till att kvinnan åtalades och fälldes för penningtvätt, en dom som överklagades till hovrätten -  som nu friar henne helt och hållet. Orsaken är att den paragraf som åklagaren i tingsrätten åberopade i lagen om penningtvätt inte omfattar så låga summor.

– Det känns väldigt skönt att bli frikänd. Att bli dömd för penningtvätt har påverkat både mig och min familj, det har varit tufft. Jag gjorde det ju inte för att hjälpa honom med brottslighet, jag ville bara vara snäll, säger 19-åringen som också beklagar den person som ytterst som drabbades av bedrägeriet.

– Väldigt tråkigt, säger hon.

Idag är 19-åringen mer på sin vakt och skulle inte hjälpa till om någon kom med en liknande historia.

– Jag vill tvärtom varna alla – lita inte på vem som helst, säger 19-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.