Mark- och miljödomstolen säger Nej till företagets ansökan om en återvinningsanläggning i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson / TT

Domstol säger nej till fosforåtervinning i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag som har fått mångmiljonbidrag från staten för att etablera en teknik i Sverige för återvinning av fosfor ur avloppsslam får nej till att starta en anläggning i Helsingborg. Det meddelar mark- och miljödomstolen i en ny dom.

Företaget Ragn-Sells Treatment & Detox AB har ansökt om att få starta en anläggning för att återvinna fosfor ur askor från förbränt avloppsslam i Helsingborg.

Ett dotterbolag till företaget har fått ett mångmiljonstöd från Naturvårdsverket för att underlätta etableringen av just den tekniken i Sverige. Anläggningen var planerad att ligga på industriområdet Industry park of Sweden i södra Helsingborg och skulle drivas av energi från restvärme från andra verksamheter i området.

Domstolen stoppar

Men trots det säger mark- och miljödomstolen nej eftersom man menar att processen skulle försämra vattenkvaliteten i Öresund.

Visserligen, menar domstolen, bedöms verksamheten ha en viktig betydelse för ett resurseffektivt omhändertagande av fosfor samt för samhällets klimatomställning i stort. Men trots det blir det alltså avslag.

– Trots att verksamhetens tillskott av metaller i Öresund blir försumbart avslås ansökan. Anledningen är att verksamhetens utsläpp i vatten strider mot fastställda miljökvalitetsnormer, säger ordföranden i målet rådmannen Urban Lund i ett pressmeddelande.

Kommer överklagas

Men företaget kommer överklaga domen.

– Domstolen delar vår uppfattning att det vi gör är viktigt och att det bidrar till klimatomställningen men på något sätt säger de att nollutsläpp är en förutsättning och vi tycker den tolkningen är helt orimlig, säger Anders Kihl som är strategi- och forskningschef på Ragn-Sells.

– Det är precis den här typen av förändring av samhällets som vi behöver göra för att nå ett klimatneutralt Sverige 2045 och det är jättebråttom.

Fosfor

Grundämnet fosfor ingår i mineralgödsel och är nödvändigt för jordbrukets matproduktion. Både Sverige och EU är idag beroende av import, främst från Marocko, Kina och Ryssland. Fosfor kommer i dag från fosfatmalm som bryts i gruvor.

En regeringsutredning som lades fram under 2020 föreslår ett lagkrav på att minst 60 procent av den fosfor som finns i Sveriges avloppsslam måste återvinnas. Anledningen är att slammet innehåller miljö- och hälsoskadliga ämnen, läkemedelsrester och mikroplaster.

Källa: SGU och Miljödepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.