Mark- och miljödomstolen ger godkänt till att bygga en stor solcellspark i Svedberga utanför Helsingborg, något länsstyrelsen tidigare sagt nej till. Foto: SVT

Ja till solcellspark vid Svedberga – energi vann över åkermark

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen i Växjö säger ja till att anlägga en stor solcellspark vid Svedberga utanför Helsingborg. Om drygt ett år kan elproduktionen vara igång – om inte länsstyrelsen överklagar.

Det handlar om en konflikt mellan två viktiga samhällsintressen, produktion av förnyelsebar el och livsmedelsförsörjning, behovet av solenergi mot behovet av åkermark.

I våras sa länsstyrelsen i Skåne nej till att anlägga en 232 hektar stor solcellspark vid Svedberga i Helsingborg.

Anläggningen ska placeras på vad som anses vara Sveriges bördigaste åkermark och då väger livsmedelsförsörjningen tyngre än förnybar energi – så resonerade länsstyrelsen.

Ska stå i 30 år

European Energy, som ska bygga solcellsparken, har lovat att anläggningen bara ska stå på Svedberga i 30 år, sen rivs allting igen och åkermarken ges tillbaka till jordbruket.

– Men marken ska ju inte vara helt bar, vi ska odla nånting där och kanske blir det betesmark för får, säger projektchef Peter Braun,

Mark- och miljödomstolen underkände länsstyrelsens överklagande just på grund av att anläggningen bara ska stå där en begränsad tid. Men pekade också på behovet av energi i Skåne.

– Det är klart att läget på energimarknaden gynnat oss. Men vi tycker också att solen är en viktig del av elproduktionen, tillsammans med andra alternativ, säger Peter Braun.

Det kan bli så att länsstyrelsen åter överklagar till högre instans. Men Peter Braun tror att företaget skulle gå vinnande även ur den striden och i så fall startar bygget av solcellerna nästa år och 2024 ska energiproduktionen vara igång.

Har överklagat andra fall

Helena Holmgren, chef för länsstyrelsens naturprövningsenhet, har inte läst domen och vill därför inte kommentera varken den eller om länsstyrelsen går vidare till mark- och miljööverdomstolen.

Länsstyrelsen har redan överklagat två liknande solcellsparker till överdomstolen, en i Gödmanstorp vid Ängelholm och en i Kristianstad.

Hör om företagets planer och hur länsstyrelsen resonerade kring att de sa nej till solcellsparken här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.