Räddningstjänsten Skåne Nordväst arbetar med att få ut skadade personer ur en krockad bil vid en iscensatt olycka vid ett tågspår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fönster behövde krossas och dörrar behövde bändas upp för att de ”skadade” statisterna skulle kunna komma ut ur bilen. Se fler bilder från övningen i klippet. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Dramatisk krock iscensattes i Ängelholm – unik utbildning för olycksutredare

Publicerad

I veckan isensattes en allvarlig olycka i Ängelholm, där två personbilar kört in i ett tåg. Övningen markerade avslutningen på en årlig kurs hos Trafikverksskolan, där deltagare från hela Skandinavien utbildar sig till utredare för olyckor i spårtrafik.

I övningen deltog även räddningstjänsten, som såg till att personerna säkert kunde komma ur de krockade bilarna, samt flera statister. Kursdeltagarna fick först se på när räddningsstyrkorna gjorde sina jobb, innan de kunde påbörja sina utredningar.

Gunnar Areskog, övningsansvarig på Trafikverksskolan, berättar att olycksscenariot brukar variera från år till år. Den gemensamma nämnaren är dock att det alltid rör sig om personolyckor, som involverar bilar och någon form av elektrisk fara.

– Utmaningen är att få ett realistiskt scenario, som också ger en bra utredning. Samtidigt ska det ske något spektakulärt och räddningstjänsten ska kunna få ett bra övningsutbyte, säger Gunnar Areskog.

Enda utbildningen i Skandinavien

De 20 elever som deltar kommer inte bara från olika delar av Sverige, utan även från Norge och Danmark. Utbildningen är nämligen unik för Skandinavien. Syftet med den avslutande övningen är att eleverna ska få omsätta all teoretisk kunskap de fått under den gångna veckan.

– Vi kommer lära oss vad som är viktigt med faktainsamlingen och hur man går tillväga för att komma fram till ett resultat, säger Linda Eriksson från Norrköping.

Kursdeltagaren Johan Trulsson från Gällivare menar att det var spännande att se det intensiva räddningsarbetet. Samtidigt hoppas han på att inte behöva ställas inför några lika allvarliga scenarion i verkligheten.

– I så fall hoppas vi att det är lindrigt och att vi ska kunna förebygga det till nästa gång.

Se bilder från räddningsarbetet och hör mer om övningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.