• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dramatisk ökning av säl i Öresund – fara för hotade fiskarter

Uppdaterad
Publicerad

I brist på torsk i Östersjön har allt mer säl letat sig till sundet. Där äter det glupska rovdjuret mycket fisk och utgör nu en fara både mot hotade arter men även mot de få kustfiskare som ännu finns kvar i Sverige.

Det finns inte många havskustfiskare kvar i Sverige. Men ett fåtal finns kvar längs den skånska västkusten vid och strax norr om sundet.

Här råder sedan knappt ett år tillbaka torsfiskeförbud och fångstkvoterna av sill har sjunkit rejält.

Förstör redskapen

Ytterligare en smäll för dessa småföretagare är nu den dramatiskt ökande sälen som både äter upp fångsten och förstör fiskarnas redskap.

– Det har blivit ett jätteproblem de senaste fem åren. De fördärvar rätt mycket fisk för oss. Det sitter bara huvuden kvar i våra nät, säger fiskaren Per Isaksson som utgår från Ålabodarna norr om Landskrona.

Sälen är lika smart som hundar, de lär sig snabbt var fiskarna lägger ut sina nät.

– På våren när vi fiskar stenbitsrom har sälen lärt sig att öppna honorna som en apelsin, det hänger bara slamsor kvar. I våras var varje fisk värd ungefär femhundra kronor. Så det är mycket pengar vi förlorar bara för att en säl ska få middag.

Torskkollaps driver gråsälen till sundet

Sälstammen har varit hårt ansatt genom åren, bland annat på grund av virussjukdomar och miljögifter. Nu återhämtar den sig snabbt.

Dessutom har gråsälen börjat anlända till Öresund från Östersjön.

– Knubbsälsbeståndet ligger på cirka 20 000 djur i Västerhavet och ökar. När det gäller gråsäl så ser vi en dramatisk ökning med ungefär tjugo procent per år under en lång period, säger Johan Wagnström som är fiskedirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Det är kollapsen av torskbestånden i Östersjön som driver hungrig gråsäl till nya jaktmarker men även till andra hotade arter och fiskarnas redskap.

– När torsken minskar ger de sig på andra arter som till exempel abborre, gädda, ål och sik. Sälen kan till och med vara ett större hot än yrkesfisket på sina håll. Det kan räcka med att en säl går in i en lekplats för gädda så får vi en väldigt kraftig påverkan, konstaterar Johan Wagnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.