37 fall av trakasserier och våld mellan elever och lärare har anmälts på Drottninghögsskolan det senaste året, enligt Arbetsmiljöverket. Foto: SVT

Drottninghögsskolan får kritik för hot, våld och konflikter

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket riktar kritik mot arbetssituationen på Drottningshögsskolan i Helsingborg. En inspektionsrapport pekar på de 37 fall av trakasserier, våld och konflikter mellan elever och lärare, som anmälts på skolan det senaste året.

Anna Swenson, skyddsombud på Drottninghögsskolan, pekar på den höga personalomsättningen som en bidragande orsak till problemen med våld och hot på skolan.

– Det tar tid att bygga upp ett förtroende hos eleverna och när någon ny kommer får den läraren börja från början. Då kan det bli oroligt, säger hon.

Arbetsmiljöverkets rapport efter inspektionen 10 maj i år beskriver även den en mycket hög personalomsättning, många vakanser och svårighet att rekrytera nya lärare. Det senaste året har 37 tillbud och olyckor som trakasserier, våld och konflikter mellan elever och lärare anmälts på skolan.

”Enligt uppgift leder detta till en ökad arbetsbelastning för behörig personalsamt en ökat risk för våld och hotsituationer”, skriver Arbetsmiljöverket i rapporten.

”Stort problem med hot och våld”

– Det här tillsynsärendet sticker ut. 37 anmälda händelser är mycket. Det är ett stort problem med hot och våld och det är allvarligt att skolledningen inte har fått det stöd de behöver för att lösa situationen säger inspektören Susanne Strömberg vid Arbetsmiljöverket.

Drottningshögsskolan, där det går 350 elever från förskoleklass till årskurs sex, har tidigare försökt minska riskerna för ohälsa och olycksfall genom utbildning av personalen och psykologhandledning.

SVT Nyheter Helsingborg rapporterade i höstas även om ett lönetillägg på 3000 kronor som skulle locka mer behörig personal.

Ändå upplever skolan inte att åtgärderna har räckt till för att lösa problemen. Tvärtom har skolledare enligt rapporten svårt att garantera säkerheten, och personalen riskerar att drabbas av ohälsa och olycksfall.

”Stabil situation idag”

Men skyddsombudet har en annan bild av dagens läge.

– Just nu har vi en ganska stabil situation på skolan eftersom färre har slutat. Då har allting lugnat ner sig och arbetsmiljö är bättre. Vi har också gjort handlingsplaner och fått stöd av elevhälsan, säger Anna Swenson.

Men hon betonar också att läget kan försämras igen.

– När vi är för få behöriga lärare så ökar arbetsbelastningen och problemen kan skjuta fart.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att Drottningsshögskolan ska undersöka personalens arbetssituation igen och göra en bedömning av riskerna för ohälsa och olycksfall, samt de faktorer som påverkar arbetsförhållandena.

Utifrån det ska skolan sedan ta fram en handlingsplan över de åtgärder som behövs för att förebygga riskerna.

Vad krävs för att arbetsmiljön ska bli bättre på skolan?

– Kommunen måste hjälpa oss att få en stabil personalstyrka. Förvaltningen måste arbeta mer med ännu högre löneerbjudanden. Nu har vi i alla fall rekryterat två nya lärare och fler är på gång inför höstterminen säger Anna Swenson.

”Anmälningarna sticker inte ut”

Matz Ingvarsson är nytillträdd verksamhetsledare för Drottninghögsskolan sedan tre veckor tillbaka. Han menar att den höga personalomsättningen kan vara både orsak och verkan till arbetsmiljön på skolan. Men upplever inte att de anmälda konflikterna och problemen med hot och våld sticker ut.

– Drottninghögsskolan sticker ut mer när det gäller personalomsättning och resultat, än när det gäller statistik på anmälningar, säger han.

Senast 29 september ska skolan ha lämnat in sitt svar till Arbetsmiljöverket och nästa vecka ska skolledningen träffas för att prata igenom situationen och komma fram till åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.