Barnskötarna ska bort eftersom det, enligt Landskrona stad, kommer att vara 200 färre förskolebarn till hösten jämfört med förra året.
– Det är fruktansvärt för mitt barns räkning, säger Ebbas mamma Sofie Nilsson.
Hon menar att tillsyn och till exempel blöjbyte inte ens fungerar i dag när inte Ebbas resurs är på plats.
– Deras beslut är grundat på barn som ännu inte är födda och hävdar arbetsbrist, men Ebba finns och hennes stöd behövs fortlöpande och kommer alltid att behövas.
”Bryter mot skollagen”
Ebba ska genom en överlämning få en ny resurs, men Sofie Nilsson menar att det inte är i linje med barnets bästa, som skollagen och barnkonventionen stipulerar.
Lena Hjelmström, chef utbildningsförvaltningen Landskrona stad, kan inte uttala sig om enskilda individer, men menar att de kan garantera trygghet och säkerhet för alla barn.
– Vad som är barns bästa är en bedömning som görs. Det finns ingenting i barnkonventionen som till exempel reglerar att det måste vara en specifik person som måste utföra en arbetsuppgift.
Hur det blir för medarbetarna är ännu inte klart, Landskrona arbetar nu med en omplaceringsutredning.
Inga undantag
Ebbas familj hade velat se att det gjordes ett undantag i turordningsreglerna för Ebbas resurs, men Landskrona menar att de måste följa lagen om anställningsskydd, att inga undantag kan göras.
Fackförbundet Kommunal uppger att de inte ser några möjligheter till undantag. Men facket är kritiskt till att Landskrona har varslat 40 barnskötare istället för att minska storleken på barngrupperna.
– Jag är förbannad och otroligt ledsen. Jag önskar inget annat än att Ebba får fortsätta sin resa tillsammans med sin barnskötare, säger Sofie Nilsson.
Lena Hjelmström menar att de ska se till att alla barn får rätt förutsättningar.
– Jag känner otroligt stor respekt för föräldrarnas oro, men vi är vana vid att viktiga medarbetare i våra organisationer slutar. Vi vet hur man ska jobba med det och få till de här övergångarna på ett bra sätt.