Restvärdeledare Jonas Hellsten samt bild skadad dörr och bråte i korridor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blev omfattande materiella skador efter explosionen på Södergatan i Helsingborg. Under lördagen fanns restvärdesledaren Jonas Hellsten på plats för att leda uppröjningen och ta hand om de boende. Foto: SVT

Efter explosionen i Helsingborg: ”En del av lägenheterna går inte att bo i”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de boende i huset på Södergatan i Helsingborg fick fly ut ur sina lägenheter efter den explosion som inträffade natten till lördagen. Deras lägenheter blev så fyllda av damm och rök att de inte fick luft.

Under dagen var folk på plats för att bland annat ordna tillfälligt boende åt de drabbade.

Skadorna i trapphuset blev omfattande. Delar av tak och väggar föll ner, lägenhetsdörrar trycktes in och fönster krossades. I en av lägenheterna trycktes en vägg in så att en garderob välte och ytterdörren och delar av taket skadades. De boende berättade om chocken och rädslan efter att de vaknat av smällen.

– Dessutom fylldes lägenheten av rök så vi kunde knappt andas. Vi fick öppna fönster och skynda oss ut på gatan medan röken vädrades ut. Det var fruktansvärt, berättar en i familjen.

Får annat boende

Det är oklart vad som ska hända med dem som bor i huset. Restvärdeledare Jonas Hellsten fanns på plats under lördagen. Hans jobb är att leda arbetet med att städa bort allt bråte och ta hand om de drabbade. Hans personal ska också se om det finns värden som går att rädda.

– En del av lägenheterna går inte att bo i, säger han.

– Det kan bli så att en del familjer får bo tillfälligt på hotell eller hos vänner och anhöriga. Jag ordnar också samtalsstöd åt dem som behöver det.

Polis på plats efter explosion i Helsingborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De materiella skadorna efter explosionen blev omfattande, uppger polisen. Se bilder från platsen i videon. Foto: Johan Nilsson/TT och Fritz Schibli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.