Nedbrunnet hotell i centrala Helsingborg. Containrar framför fasaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns fortfarande risk för att fasaden på det gamla hotellet rasar. Därför staplas nu containrar på varandra för att stötta väggen, och Järnvägsgatan hålls avstängd några dagar till. Foto: Anna Simonsson/SVT

Efter hotellbranden i Helsingborg – kritik mot att larmet stängdes av

Publicerad

Det automatiska brandlarmet till hotell Kärnan på Järnvägsgatan i Helsingborg var avstängt. Om det varit på skulle branden kunnat bli betydligt mindre, enligt restvärdesledaren.

Den 18 december förra året stängdes det automatiska brandlarmet av. Johan Tegner, vd för ägarbolaget Lomma Tegelfabrik, avböjer en intervju med SVT framför kamera. Men han bekräftar att brandlarmet plockades ner.

– Vi kopplade ifrån det på grund av det hade flera fel. Och hotellet var ju inte längre igång. Vi meddelade både räddningstjänsten och försäkringsbolaget och ingen hade några synpunkter på det, säger han.

Så här i efterhand – borde ni ha tänkt annorlunda och ersatt det med ett nytt larm?

– Det är en av de saker vi funderar på nu, säger Johan Tegner.

Hade gjort stor skillnad

Och enligt restvärdesledaren Jonas Hellsten från Brandskyddsföreningens restvärderäddning, kunde ett fungerande larm ha gjort stor skillnad.

– Räddningstjänsten hade snabbt varit på plats och det hade bara blivit en liten brand, säger han.

Möt Jonas Hellsten i vodden ovan. Där berättar också stadsbyggnadsnämndens ordförande Alexander Svensson om stadens krav på en återuppbyggnad.

Då öppnar Järnvägsgatan

Just nu stagas fasaden upp med stora containrar för att inte rasa ner. Det innebär att Järnvägsgatan fortfarande hålls avstängd.

– På tisdag morgon får bussarna börja köra här igen. Under helgen görs en bedömning om den vanliga biltrafiken kan släppas fram lite tidigare, säger Oscar Grönvall, trafikchef på Helsingborgs stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.