Cecilia Malmberg Bråstedt var en av dem som satte ner foten gällande parkeringsböter – nu har alliansen gått henne till mötes. Foto: Leonora Toplica/SVT

Efter kritiken: Nu vill alliansen införa utökat p-tillstånd för viss vårdpersonal

Publicerad

Kollegorna i hemtagningsteamet i Helsingborg satte ner foten i våras efter att flera av dem bötfällts vid utryckningar. De meddelade att de vägrade betala en enda böter till. Nu går alliansen dem till mötes.

I början av mars berättade Cecilia Malmberg Bråstedt, undersköterska i hemtagningsteamet i Helsingborg, att hon och kollegorna fått nog. Under den senaste månaden hade personal från hennes team fått fyra p-böter.

– Ibland har man fått köra runt i 30 minuter innan man har hittat en parkering. Det blir ett stressmoment då vi har en tidsmarginal på ungefär en kvart och vårdtagaren väntar på att vi ska komma, sade hon.

Vägrade betala

Då flaggade hon för att kollegorna i hemtagningsteamet vägrade betala en enda böter till, utan att de skulle gå till Helsingborgs stad i stället.

Nu har kritiken fått gehör.

En majoritet i stadsbyggnadsnämnden har beslutat om att införa ett utökat parkeringstillstånd.

Det ska ge nattsjuksköterskor och hemtagningsteam tillstånd att parkera på kommunens avgiftsbelagda parkeringar, men även på huvudled och där det råder parkeringsförbud.

– Det är roligt med glada nyheter i dessa tider. Jag trodde faktiskt de inte skulle ha tid med det, säger Cecilia Malmberg Bråstedt.

Hoppas utöka p-tillståndet

Förslaget om att införa ett så kallat nyttokort har stadsbyggnadsnämnden och vård- och omsorgsnämnden tagit fram tillsammans.

– Jag hade inte hört att det här var ett så stort bekymmer, så det var bra att detta uppmärksammades, säger Lars Thunberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Staden har dock inte har rådighet över parkeringar på privat mark, därför gäller inte nyttokorten där.

– Vi för därför en dialog med privata fastighetsägare med förhoppning om att korten ska kunna fungera även på privata parkeringar, säger Thunberg.

Frågan avgörs ytterst av kommunfullmäktige vid nästa sammanträde i slutet av april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.