Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan visar butiksägaren Magnus Törnlund hur stölderna oftast går till. Foto: Lilian Muhsin/SVT

Efter miljonstölder – nu stänger butiken i Helsingborg sina snabbkassor

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra år och över två miljoner förlorade kronor i stulna varor har ICA-handlaren Magnus Törnlund beslutat att stänga alla snabbkassor i sin matbutik i Helsingborg.

Det är köttet som är den mest eftertraktade varan bland tjuvarna som slår till i dagligvaruhandeln. Något man märkt av på ICA Borgen på Tågaborg i Helsingborg.

– Allt ansvar ligger hos kunden att ta betalt för sina varor och det är väldigt lätt att ”glömma” att ta betalt för en vara när de skannar på snabbkassan, säger butiksägaren Magnus Törnlund.

Problemet eskalerade

Han berättar att problemet eskalerade i samband med lågkonjunkturen.

– Vi tog därför beslutet att stänga ner dem, vilket är väldigt tråkigt.

Han berättar att butiken förlorade cirka 500 000 kr varje år på det som kallas för det osynliga svinnet – förra året ökade summan till 800 000 kr.

– Det är på tok för mycket.

Stölder har ökat i hela landet

Enligt Svensk Handels trygghetsbarometer 2023 har stölderna inom dagligvaruhandeln ökat stort de senaste åren, med Skåne bland de län med störst utsatthet.

Magnus Törnlund är inte ensam om att märka av en ökning av stölder efter införande av snabbkassor på sin butik.

– Vi har observerat en ökning av stölder i våra butiker, och våra undersökningar visar att en av de främsta orsakerna till detta är att kunder utnyttjar snabbkassorna för att stjäla varor, skriver Andreas Petterson, chef för säkerhet, kvalitet och arbetsmiljö på Coop i ett mejl till SVT Nyheter Helsingborg.

Andreas Petterson skriver även att det är viktigt att betona att de flesta av deras kunder är ärliga och följer reglerna.

Det är tråkigt att ärliga kunder drabbas, menar Magnus Törnlund.

– Man vill ju ha det erbjudandet till kunden, att det ska gå snabbt och smidigt men tyvärr blir de kunder som sköter sig drabbade av det här, säger han.

Län där högst andel av butikerna utsatts för stöld:

  1. Stockholms län (andra plats ifjol)
  2. Skåne län (femte plats ifjol)
  3. Örebro län (första plats ifjol)

Källa: Trygghetsbarometern 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.