Glupska rådjur sätter gärna tänderna i tulpaner och formklippta buskar. Foto: TT/Arkiv

Rådjur åt blommor för 85.000 – nu får de skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Trots ihärdiga försök att freda parkens växtlighet med hjälp av allt från ballonger till elektroniska djurskrämmare och radio har Norrvikens trädgårdar inte kommit till bukt med traktens hungriga rådjur.

Nu tillåts de skjuta av djuren som ställer till det för tulpaner och formklippta buskar.

Den anrika parken Norrviken utanför Båstad har det senaste året haft stora problem med rådjur och harar som förstört deras planteringar. Under 2016 åt djuren upp växter till ett värde av 85.000 kronor och nu är det slut med de milda metoderna.

Parken har ansökt om skyddsjakt och tagit kontakt med en jägare för att skjuta de djur som vill äta upp parkens växtlighet.

Innan parken skickade in sin ansökan om skyddsjakt hade de gjort ihärdiga försök att skrämma bort rådjuren och hararna utan något vidare resultat. Skrämselballongerna var för fula för parken, den elektroniska djurskrämman täckte ett för litet område och radion var inte heller särskilt effektiv eftersom rådjuren var alldeles för vana vid människor.

Vill rädda nyplanteringarna

I sin ansökan till Länsstyrelsen om skyddsjakt skriver parkens trädgårdsmästare Kajsa Holt att trädgårdarna står inför ett stort restaureringsprojekt och att det därför är angeläget att komma till bukt med de rådjur, harar och kaniner som nu äter upp de livgivande skotten och lökarna vid parkens planteringar.

– Vi kommer jobba mycket med vår trädgårdsutveckling det kommande året. Då är det en skyddsåtgärd. Den här ansökan var lite förebyggande, säger Kajsa Holt.

Länsstyrelsen Skåne har nu bifallit parkens önskan att bedriva skyddsjakt inom trädgårdarna. I beslutet står det att de oavsett fredningsbestämmelser under sommaren har rätt att skjuta två rådjur och fem harungar. Vildkaninen får utöver skyddsjakten jagas i större utsträckning. Kajsa Holt vill poängtera att det inte kommer att röra sig om någon besinningslös jakt inne på parkområdet.

Just nu håller rådjuren på att skaffa sig ungar och håller sig för det mesta borta från parkens blommor och buskar. Men under våren och hösten är det värre.

– Då tar de sig in till våra smaskiga nyplanterade tulpaner, säger Kajsa Holt.

Har kontakt med en jägare

Hon säger att rådjuren förutom tulpanerna är väldigt förtjusta i murgröna och de dyra japanska lönnarna. De formklippta buskarna har mer än en gång tappat sin form på grund av betande rådjur. De har därför tagit kontakt med en jägare som undersöker parken efter spår av rådjur och är beredd att göra verklighet av skyddsjaktstillståndet om så skulle krävas.

– Man får ju ta till det man kan. Vi vill ju att det ska vara i samklang med djur och natur men det kan vara svårt ibland, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.