Stora hagelkorn och översvämningar efter skyfallet i Båstad i augusti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
200 bilder har samlats in från Båstadsborna efter skyfallet i augusti. Nu kartläggerkommunen skadorna. Se förödelsen i klippet ovan. Foto: Privat

Efter regnkaoset i Båstad – 200 privata bilder har samlats in på förödelsen

Publicerad

100 millimeter på 45 minuter. Så mycket regn kom det under skyfallet i Båstad i augusti. Kommunen arbetar nu med att kartlägga skadorna och har redan fått in 200 bilder från allmänheten till hjälp.

I klippet ser du bilder på förödelsen efter regnkaoset.

Än så länge har kommunen fått in ungefär 200 bilder av skyfallet och ishaglet som drabbade Båstad i somras. Genom materialet som nu samlas in ska kommunen inte bara dokumentera händelsen för omvärlden, utan förhoppningsvis kunna dra nytta av informationen det ger.

– Kartläggningen och materialet hjälper till i det framtida beredskapsarbetet. Det finns många utmaningar vi står inför med miljöförändringar och föränderligt väder, så detta är ett sätt att få en bild av var vi är sårbara, säger Ingemar Lundström, projekt- och utredningsingenjör vid Båstad kommun.

Marken slets upp

Regn i denna omfattningen är oerhört ovanliga och beräknas inträffa en gång vart femhundrade år. Ändå tycker Ingemar Lundström att det är viktigt att vidta åtgärder nu.

-  Det visar var vi behöver jobba någonstans, även om det är svårt att helt kunna skydda sig mot ett regn av den storleken, säger han.

Skadorna efter störtskurarna har varit förödande för många. Vattnet letade sig in i hus och källare och orsakade stor förstörelse. I vissa delar av Båstad drog vattenmassorna med sig stenrösen och jord så att stora revor bildades i marken.

– Värst har det varit för privatpersoner som fått sina hus förstörda, säger Ingemar Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.