Foto: Erik Johansen/NTB scanpix/TT

Efter sommarhettan – Helsingborg kan få beredskap för extremt väder

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgarna har som många andra i Sverige varit utsatta för en extrem sommarvärme. Nu efterlyser Socialdemokraterna en strategi för tuffa väderförhållanden i framtiden.

Det här har varit sommaren när vi klädde oss i tunna kläder, sökte svalka i skuggan och drack mycket vatten. Dag efter dag har temperaturen legat och dallrat kring 30-strecket.

Det har också kommit rapporter om gamla och barn som haft det svårt i den ibland ännu högre inomhusvärmen.

Vill ha beredskapsplan

Nu vill Socialdemokraterna i Helsingborg ha en beredskapsplan för extrema väderförhållanden i spåren av klimatförändringar.

Staden har redan en plan för en annan klimatpåverkan – stigande havsnivåer som kan slå hårt mot kuststaden Helsingborg.

Jan Björklund, S Foto: Johan Dernelius

– Den behöver kompletteras. Den här sommaren måste bli en väckarklocka för oss politiker, säger kommunalrådet Jan Björklund (S).

Han föreslår nu att politikerna i höst diskuterar en strategisk plan för hur man ska skydda helsingborgarna mot inte minst fler heta somrar.

– Den bör handla inte minst om situationen på förskolor och de gamlas hem men också om helsingborgarna generellt. När vi planerar stadens framöver måste vi skapa skuggiga platser, möjlighet att få vatten och grönområden, säger Jan Björklund.

Diskutera riskerna

Miljönämndens ordförande, kristdemokraten Anders Lundström, tycker också att det vore bra att diskutera riskerna med extrema väderförhållanden.

Anders Lundström, KD Foto: Johan Dernelius

– Det har varit en mycket varm sommar och är klart att vi måste titta på de här frågorna. Vi behöver ständigt se över kommunens sårbarhet. Det är möjligt att vi behöver en strategisk plan för det, men formen för det här vill jag återkomma till i höst, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.