Daniel Åberg pekar på de nya skyltarna som Kullaberg satt upp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Kullaberg är nu flera skyltar uppsatta med en QR-kod så att besökare enkelt ska kunna donera till naturreservatet. Se mer i videon. Foto: Anna Simonsson/SVT

Efter strypt budget – besökarnas donationer ger hopp för Kullaberg

Publicerad

Efter regeringens beslut om att minska anslagen till nationalparker i Sverige har Kullabergs budget varit ansträngd. Men nu tar naturreservatet emot donationer från besökare och platschef Daniel Åberg hoppas på en vändning.

Regeringens miljöbudget slog hårt för Skånes naturreservat, där anslaget år 2023 minskade från 74 till 24 miljoner kronor.

– Det är ett ganska tufft läge, men vi gör det bästa vi kan med de resurser vi har, säger Daniel Åberg.

Donationer kan bli lösningen

I ett meddelande till länsstyrelserna i början av år 2024 uppmuntrar Naturvårdsverket naturreservaten att ta emot gåvor eller donationer. Tanken är att testa hur det fungerar och sedan dela med sig av sina erfarenheter.

– Det är tacksamt om vi kan få in lite extra från allmänheten som vi kan använda till vårdande och skötsel, säger Daniel Åberg.

Tusentals kronor på kontot

Runt om på hela Kullaberg kan man nu stöta på skyltar med instruktioner om hur man som besökare kan bidra till naturreservatet genom donationer.

På bara några veckor har besökare på Kullaberg donerat över 10 000 kronor.

– Det känns jättekul att det finns ett sånt intresse och engagemang bland våra besökare, Daniel Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.