• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Samma elev som misstänks ha hotat Västervångskolan under hösten 2022 åtalas nu för två nya hot. Foto: SVT

Elev åtalas för upprepade hot mot Västervångskolan

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar i rad ringde någon till SOS Alarm och hotade att döda eller skada personer på Västervångskolan i Landskrona. Det visade sig snart att samtalen ringts från skolans område. Nu åtalas en elev för två fall av olaga hot.

Det första samtalet till 112 ringdes under en idrottslektion i början av höstterminen. Inringaren uttryckte att denne skulle döda någon på skolan och la sedan på luren.

En polispatrull åkte skolan och pratade med en misstänkt elev, som mötte poliserna med skratt och orden ”jag ska ringa igen”. Kort därpå inkom ett nytt larmsamtal från samma telefonnummer om att inringaren skulle ”bomba Landskronaskolan”.

Dagen efter hände det igen. Denna gång var innebörden att personen hade kniv och skulle skada någon. Samtalen kom från samma elevs telefon och när polisen kom till skolan hittades personen med en skruvmejsel på sig.

Inte första gången

Samma elev kopplas till liknande hot i slutet av 2022. Vid två tillfällen stängde skolan ner verksamheten efter att ha mottagit hot. Man tog även in väktare.

Då var eleven inte straffmyndig och därför ledde hoten aldrig till åtal. Men nu har personen fyllt 15 år och åtalas för två fall av olaga hot, vilket personen erkänner, enligt åtalshandlingen.

Trots sin låga ålder har eleven tidigare dömts för bland annat mordbrand, misshandel och brott mot knivlagen.

Såhär rapporterade SVT Nyheter Helsingborg om hoten som inträffade förra året:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.