– När man får uppleva det, blir det mer verkligt, konstaterar gymnasieeleven Tuva Haglund från Helsingborg.
Utställningen är gjort av studenter från Konstfack. Året är 2060. I matsalen för 1,5 graders uppvärmning påminner maten fortfarande om den vi äter i dag. Men proteinet i bolognesen kommer till exempel från invasiva maneter.
– Maten står för 30 procent av den globala uppvärmningen i dag. Det är nu vi behöver agera, säger Kajsa Wallin Lindström som är projektledare från Beteendelabbet.
I matsalen för tre graders uppvärmning råder det brist på mat. Här erbjuds alltifrån en näringskapsel, mat gjord på syrsor samt en puré av animaliska restprodukter.
Utställningen har haft vernissage på Nicolaiskolan i Helsingborg. Den ska turnera vidare till Universeum i Göteborg och Konstfack i Stockholm.
Se mer i klippet.
Den globala uppvärmningen
FN:s miljöorgan UNEP har i sin senaste bedömning från 2024 uppskattat att nuvarande styrningsbeslut i världens länder skulle leda mot ungefär tre graders uppvärmning mot slutet av århundradet, jämfört med förindustriell temperatur.
För en rimlig chans att kunna klara Parisavtalets temperaturmål om en global uppvärmning på långt under två grader, och helst inte mer än 1,5 grad, behöver världens länder höja ambitionerna mycket kraftigt.
Källa: Naturvårdsverket