92-åriga Eréne Hallberg med en grå cardigan står i ett ljust kök. Hon gestikulerar med sin hand mot köksbänken, där det finns en kaffebryggare, koppar och växter i fönstret. Köket har vita skåp och stora fönster som släpper in mycket naturligt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eréne Hallberg från Båstad berättar att hon får vara noga med var hon sätter fötterna – eftersom hon inte ser något på vänster öga. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Eréne, 92, från Båstad fick vänta månader på operation – förlorade synen på ena ögat

Publicerad

92-åriga Eréne Hallberg från Båstad sökte vård på ögonkliniken Aleris eftersom ett öga började krångla. Men remissen till operation dröjde. Nu är synen borta. Och Ivo är kritisk.

Eréne Hallberg rör sig försiktigt genom huset, trots att hon bott där i många år. För livet har förändrats sedan hon förlorade synen på sitt vänstra öga.

– Jag har svårt att bedöma avstånd, jag ser ju ingenting alls till vänster om mig. Inte vad vänstra handen gör eller var jag sätter fötterna, säger hon.

Det började med en operation för grå starr på vänstra ögat på ögonkliniken Aleris i Ängelholm, en operation som inte blev så bra och fick göras om i Lund.

– Men sedan var allt fint, säger Eréne Hallberg.

Fick vänta i månader

Senare började det kännas konstigt i vänsterögat. Eréne Hallberg tog kontakt med Aleris igen och det konstaterades att det kunde behövas en operation.

Men – hon fick vänta i fem månader på remissen och sedan ytterligare tre månader på operationen. Och då var det försent, synen är i princip helt borta.

– Jag ringde nästan varje dag och bad om remissen. Men inget hände, säger Eréne Hallberg.

Hon har tvingats byta ett aktivt liv mot ett mer stillasittande. På garageuppfarten står bilen som en påminnelse om andra tider.

– Jag är låst här hemma, det är jag och färdtjänsten, säger hon.

Kritik mot klinikens agerande

Eréne Hallberg anmälde Aleris till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Och Ivo är kritisk: ”Patienten borde ha remitterats för ställningstagande till operation tidigare”.

I Ivo:s handlingar står det också att Aleris verksamhetschef i ett muntligt yttrande håller med om Ivo:s bedömning.

Men när SVT Nyheter Helsingborg tar kontakt med företaget blir det nej till intervju. Istället skriver presschefen Kenan Harbas i ett sms att man med hänsyn till patientsekretess inte kan diskutera enskilda fall i media. Han skriver vidare:

”Vi beklagar att detta har hänt och att vården inte har motsvarat de förväntningar som patienten haft”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.