Bilden är delad i två sektioner. I den vänstra sektionen syns en hand som hålls av en person med skyddshandskar. I den högra sektionen lutar en man sig fram mot en annan man och visar något på den senare mannens hand, vilket indikerar en diskussion eller demonstration av något intressant.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett mikrochip som opereras in i handen kan ersätta biljetter och kreditkort. Och kanske kan det även vara en kul grej? Foto: Minna Korsgren/privat

Tusentals svenskar har chip i handen – snart kan tekniken finnas i hjärnan och ögat

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals svenskar har redan valt att operera in ett mikrochip i handen. Det kan ersätta kreditkort, passerkort och biljetter. Och snart kan tekniken finnas på fler ställen i kroppen.

Istället för att visa en tågbiljett sträcker du fram handen och konduktören kan då blippa den.

Tusentals svenskar har idag ett chip inopererat i handen. Chipet kan användas som kreditkort, passerkort och biljetter.

Handen bara början

Under coronapandemin avtog trenden med inopererade mikrochip, och det finns även andra bakslag som gör att de inte har kunnat användas fullt ut så som det var tänkt.

Men – handchipen är troligen bara början på teknologins integration i våra kroppar. Moa Petersén, forskare vid Lunds universitet, och entreprenören Jowan Österlund är båda övertygade om att olika typer av teknik kommer att finnas i bland annat hjärnan och ögat.

Se mer i vodden ovan.

– Men svenskarna har också en tendens att vara okritiska gentemot tekniken, varnar Moa Petersén.

Mest en kul grej

Johan Ragnar, techadvokat, har ett chip i handen sedan cirka 5 år tillbaka. Han ser det mest som en kul grej.

– Det är en bra konversationsstartare att erbjuda sin LinkedIn genom att sträcka fram handen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.