– De har varit rädda länge nu. Människor har försökt välta vagnarna, gjort punka på däcken och kört på vagnarna sedan i somras. De har till och med fått låsa in sig själva på nattem för att freda sig, hur lätt är det då att sköta sina jobb som de haft, säger Thord Kristiansson som är engagerad i den ideella föreningen Solidarisk Människohjälp och ledamot i Vänsterpartiets distriktsstyrelse.
Kastade sten
Runt 15 polisanmälningar ska ha gjorts som handlar om skadegörelse och trakasserier, berättar Thord. Han och föreningen har under året försökt stötta EU-migranterna i Ängelholm De har informerat om vilka rättigheter som migranterna har, försökt hjälpa till med att hitta bostad och skrivas in på Arbetsförmedlingen. Samtidigt har man kämpat för att få ha sina husvagnar parkerade på parkeringsplatsen.
– Igår ska de ha bytt parkeringen de har bott på till en ödetomt, men det kom folk dit direkt och kastade sten på dem. Inatt orkade de inte längre.
Thord fick ett samtal mitt i natten om att de hade brytit upp och att de nu skulle finnas i Lund där de menar att de ska få bättre hjälp än i Ängelholm.
– Jag har hela tiden kontakt med familjerna. De har motarbetats från alla håll. Det här är bara historien som upprepar sig, en fortsättning på århundraden av förföljelse.
På tisdag ska Thord Kristiansson ha ett möte med kommunens socialdemokratiska kommunalråd Lars Nyander och närpolischef för att diskutera vad som egentligen har hänt i med EU-migranterna i Ängelholm.
Plats på vandrarhem under vintern
Thord Kristiansson är kritisik till kommunens agerande.
– När man tillåter något sånt här hända under ett helt års tid utan att ingripa så är det en slags tyst medgivande tycker jag. Man måste skydda sina medmänniskor, man kan inte utsätta någon för en hatmob som kastar sten.
– Kommunen kan inte upperätthålla något slags boende för att andra människor gör dem illa, så funkar det inte, säger BrittMarie Hansson som är socialdemokratisk ordförande i välfärdsnämnden.
Det man har gjort är att erbjuda plats på vandrarhem när det under vintern blev för många minusgrader. Det är vad lagen och överenskommelser som man har med de andra nordvästkommunerna ger utrymme för, menar BrittMarie Hansson, då är det nöd. Men EU-migranterna tackade nej i rädsla för att man skulle forsla bort deras hem och saker.
– Jag skäms för att det här kan få hända i ett civiliserat samhälle, säger Thord Kristiansson.
Ingen plats på Källby
Gruppen av EU-migranter, ett 20-tal personer, hade hoppats få flytta in på Källby camping i Lund som kommunen öppnat idag. Men det gick inte. Lunds kommuns beslut om campingen innebar att bara de som i torsdags bodde i husvagnar på en parkeringsplats vid Åkerlund & Rausing fick flytta in.
– Jag försöker nu hitta en förening eller privatperson som kan hjälpa till med en plats där de kan ställa husvagnarna, säger Joakim Månsson Bengtsson, ordförande i ”Hjälp tiggarna i Lund” och miljöpartist.