Det ena fallet gäller en vild fågel, en knipa, som hittats i Vellinge kommun och som bekräftats bära på fågelinfluensa av typen H5N8.
Det andra fallet gäller en värphönsbesättning i Mörarp utanför Helsingborg.
– Det är en mycket stor besättning fåglar på ungefär 200.000 höns. Vi vet ännu inte hur många som smittats men vi väntar på provsvaren, säger länsveterinär Charlotta Kamaterou, till SVT Nyheter Skåne.
Gården drivs av Aniagra produktion AB.
– Situationen är akut här, säger Anders Lindberg på Aniagra produktion till SVT Nyheter. Det är mycket att ta hand om just nu.
Fick hanteras skyndsamt
Anders Lindberg larmade efter att flera djur dött och blivit sjuka. Provtagningen av djuren togs i tisdags och proven skickades med bud direkt till SVA.
– Vi ville hantera det här fallet skyndsamt i och med att vi i misstänkte att det kunde röra sig om fågelinfluensa, säger Magnus Jeremiasson som är veterinär på Svenska ägg.
På onsdagen kunde virus bekräftas. Under eftermiddagen kommer de mer detaljerade resultaten att bli klara.
– Det som är intressant att veta i det här fallet är om detta är en fall av låg- eller högpatogen influensa. Det vill säga hur allvarligt sjuka fåglarna blir. Det har en avgörande betydelse för hur vi fortsatt kommer hantera situationen på gården, säger Magnus Jeremiasson.
Hela besättningen kan tvingas avlivas
Skulle viruset visa sig vara högpatogent kan det bli aktuellt att avliva samtliga 200.000 höns på gården och göra större avspärrning runt området.
Vet ni varifrån smittan kommer?
– Nej, inte i detalj i det här specifika fallet, mer än att det måste komma från någon vild fågel, säger Magnus Jeremiasson.
Hur allvarligt är detta?
– Det är mycket allvarligt för branschen. Det kan påverka oss hårt ekonomiskt. Dels för att reglerna kan skärpas i hur fåglar får hanteras och transporteras vilket blir kostsamt, men även för att länder vi exporterar produkter till, kan lägga restriktioner på svenska varor oavsett varifrån i landet de kommer ifrån.
Det är upp emot 37 0000 höns som är smittade, alla bor i en och samma byggnad som är isolerad. Dessa höns ska avlivas, vad som händer med de resterande hönsen kommer fattas beslut om efter att fler provsvar kommit.
Ingen fara för människor
Är det här farligt för människor?
– Nej, inte för människors hälsa. Men jag vill ändå poängtera att det är oerhört viktigt att smittan isoleras och inte sprids vidare till andra gårdar.
Magnus Jeremiasson berättar att viruset är mycket smittsamt fåglar emellan. Gården i Mörarp är avspärrad och människor bör hålla ett avstånd på minst femhundra meter därifrån för att hindra smittspridning.
SVA arbetar vidare med att analysera exakt vilken typ av smitta det handlar om. Fågelinfluensa av typen H5N8 har cirkulerat i Europa under hösten. Viruset har aldrig smittat till människa.
Spärrat av gården
När det gäller den smittade värphönsbesättningen har Jordbruksverket beslutat om en spärr, vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna gården.
– Det vi gärna vill uppmana alla i länet är att de ska vara extra försiktiga med sina fåglar och följa alla rekommendationer från Jordbruksverket, säger länsveterinär Charlotta Kamaterou.
– Att fågelinfluensa nu påvisas i Sverige är inte helt oväntat, eftersom virus har förekommit hos både tama och vilda fåglar i flera länder i Europa under hösten. Smittan innebär naturligtvis en stor påfrestning för den drabbade gården. För att motverka smittspridning kommer alla fjäderfän att avlivas och anläggningen saneras, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
– Om man misstänker att ens fåglar bär på smittan ska man genast kontakta sin veterinär, säger länsveterinär Charlotta Kamaterou.
Fågelinfluensa av typen H5N8 har cirkulerat i Europa under hösten. Viruset har aldrig smittat till människa.