Minst 80 000 fåglar har eller ska avlivas på gården utanför Helsingborg, där det första svenska fallet av fågelinfluensa hos tamfåglar upptäcktes. Jordbruksverket befarar dessutom att ytterligare ett relativt stort antal kommer att behöva avlivas de närmaste dagarna.
– Tyvärr blir det troligen så, att ytterligare djur måste avlivas i några av de andra husen, säger Karin Åhl, som är smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
– Vi får se lite hur det utvecklar sig, vi gör en bedömning vartefter.
Restriktioner
Uppemot 38 000 fåglar avlivades redan i går och ytterligare 40 000 kommer att avlivas under dagen.
I måndags meddelade danska myndigheter att de första fallen av fågelinfluensan H5N8 hittats i landet. Sedan dess har flera länder stängt sina gränser för kycklingprodukter från Danmark. Leif Bergvall Hansen, vd för Scandi Standard, räknar med motsvarande effekter av det svenska larmet, som kom två dagar senare.
– Vi förväntar oss att det kommer att ske, att det blir någon form av tidsbegränsad importrestriktion, säger han till TT.
– Vi jobbar med att reducera effekterna av det på olika sätt.
Fötter en delikatess
Scandi Standard är den största nordiska producenten av kycklingbaserade livsmedel. Företaget, där Kronfågel ingår, räknar med en negativ effekt på rörelseresultatet på fyra till åtta miljoner kronor per månad.
Enligt Leif Bergvall Hansen är det framför allt på den asiatiska marknaden som fynden av fågelinfluensa får effekter.
– Det gäller framför allt kycklingfötter, som är en delikatess i Asien, och i viss mån kycklingvingar, berättar han.
– Vi får ganska bra betalt för den typen av produkt, men den är svår att sälja i Europa.
Första svenska fallet
Han räknar med att restriktionerna kommer att ligga kvar i mellan sex och tolv månader.
– Vi jobbar för att så snabbt som möjligt få marknaderna att öppna igen, genom dialog med myndigheter och andra åtgärder, säger han.
Det var i onsdags som det avslöjades att fågelinfluensa för första gången hittats hos svenska tamfåglar. Det handlar om en värphönsbesättning utanför Helsingborg, där minst 37 000 fåglar kan behöva avlivas.
Dessutom har smittan upptäckts hos en vild fågel, en knipa, i Vellinge kommun.
Fakta: Fågelinfluensan i Skåne
Fågelinfluensa har nyligen upptäckts i två fall, dels hos en vildfågel, en knipa i Vellinge kommun, dels en i värphönsbesättning utanför Helsingborg.
Hos knipan är det bekräftat att den bär på fågelinfluensa av typen H5N8. När det gäller det andra fallet är det definitiva svaret inte klart ännu, men det är säkerställt att det handlar om en form av fågelinfluensa.
H5N8 har aldrig smittat människor och Livsmedelsverket bedömer att det inte finns någon risk att smittas av att äta ägg eller kyckling.
Djurägare som misstänker fågelinfluensa ska kontakta veterinär.
Även vid upptäckt av flera döda sjöfåglar ska det rapporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt.