Mannen i 30-årsåldern bedöms tillsammans med en närstående utgöra ledarskiktet i Adolfsbergsnätverket i Helsingborg. En kriminell grupp som enligt polisen försörjer sig på narkotikaförsäljning, besitter en hög status bland kriminella i regionen och har ett välkänt skrämsel- och våldskapital.
2019 dömdes han till fyra års fängelse för att ha orsakat en explosion utanför ett bostadshus i Landskrona och så sent som i julas dömdes han till ytterligare tio års fängelse för mordförsök i Furutorpsparken 2017.
Planerat fritagningsförsök
I en riskbedömning som Kriminalvårdens säkerhetsorganisation gjort framkommer att mannen under tiden han satt häktad vid flera tillfällen påstått att han var sjuk och varit angelägen om att få besöka ett sjukhus. Under tiden som han befann sig där ska tre okända besökare ha dykt upp på sjukhusavdelningen och betett sig märkligt, men tycks inte hittat rätt rum. Några veckor senare ska Kriminalvården fått kännedom om att det planerats ett fritagningsförsök av gängledaren i samband med ett sjukhusbesök.
”Måste ha extra koll på dem”
Jörgen From Nordin är enhetschef för Kriminalvårdens säkerhetsavdelning. Han vill inte uttala sig om det enskilda fallet men säger att det händer att myndigheten upptäckter fritagningsförsök i samband med sjukhusvistelser.
– När vi är ute med våra intagna på sjukhus måste vi ha extra koll på dem, då är vi ute bland allmänheten, säger han till SVT.
Ett halvår senare ska Kriminalvården också fått information om försök till infiltrering för att få tillgång till hemliga uppgifter som berör mannen. Därför beslutade myndigheten i februari i år att placera mannen på en säkerhetsanstalt. Av beslutet framgår att säkerhetsavdelningen på anstalen Hall, den så kallade Fenixavdelningen, bedömdes vara lämplig baserat på vilka andra intagna som befinner sig där.
Flyttas till Kumla
Men nu har myndigheten ändrat sig – bara en månad efter det föregående beslutet. Gängledaren ska flyttas till motsvarande säkerhetsavdelning på Kumlaanstalten. I det nya beslutet bedöms klientkonstellationen på Hall trots allt inte vara lämplig för mannen, som ska ha suttit i avskildhet under sin vistelse där.
Hör Kriminalvårdschefen berätta varför en intagen flyttas i klippet ovan.
Säkerhetsavdelningar på fängelser i Sverige
I Sverige finns det tre anstalter som har avdelningar med den allra högsta säkerhetsklassningen. Fenixavdelningarna på Kumla, Halll och Saltvik är specialanpassade för interner som Kriminalvården bedömer ha hög risk att rymma eller fritas. Fenixavdelningarna kallas ofta ”en anstalt i anstalten” och där sitter de intagna i grupper om max sex personer, det vill säga mindre avdelningar än på den övriga anstalten.
Totalt finns det 72 platser på de tre säkerhetsavdelningarna. I dagsläget används ett tjugotal av dessa platser.
– Det är en högre grad av övervakning och kontroll, det vill säga vi har en högre personalnärvaro och det är en säkrare byggnad i sig, säger Jörgen From Nordin, enhetschef för Kriminalvårdens säkerhetsavdelningar.