Ami Eriksson Freij är inte helt blind. Om en person sitter mittemot henne kan hon se ansiktet och lite av håret, som genom ett sugrör. Sedan fyra år tillbaka har hon hjälp av ledarhunden Leia.
– Hon ser till att jag inte ramlar och snubblar och krockar och välter. Det är fantastiskt att kunna röra sig obehindrat utan att stå på öronen och slå sig, säger hon om sitt sällskap och hjälpmedel.
Men hon råkar allt oftare ut för att förare vägrar köra henne när hon beställt färdtjänst. Trots att hon i beställningen angett att hon har ledarhund med sig. Det hände senast för två veckor sedan.
– Bilen kom som den skulle klockan åtta. Så när han fick se att jag hade hund sa han att ”jag kör inte hund” och så tryckte han på gasen och drog.
”Blir ingen stor sak”
Hon undrar vad som hänt om hon inte haft sin mobiltelefon med sig. Hade hon blivit stående där ute på landet? Hon är inte heller ensam om problemet. Det finns i Skåne omkring 40 personer som är beroende av ledarhund.
På Synskadades riksförbund ser man att problemet har ökat det senaste året. Många larm kommer från medlemmar i västra Skåne, från Helsingborg, Hässleholm och Malmö.
– Eftersom vi inte är så många ledarhundsförare, och eftersom inte alla åker färdtjänst då de tycker det är osäkert, blir det ingen stor sak av det här, säger Maria Torstensson som är ordförande för Synskadades riksförbund i Skåne.
Hon tror att det kan vara en förklaring till varför Skånetrafiken, som sköter färdtjänsten i de flesta skånska kommuner, inte agerat.
Enligt Skånetrafikens egna uppgifter har man fått in sju anmälningar till kundtjänsten som rör problemet under de senaste två åren.
Ami Eriksson Freij är trött på att ringa kundtjänsten.
Skånetrafiken: Det finns inga undantag
Lars Hellström, som är affärsområdeschef för Skånetrafikens serviceresor, ser allvarligt på problemet och betonar att kunden alltid har rätt att ha ledarhund med sig i färdtjänstbilen.
– Det finns inga undantag för en enskild förare att inte utföra sitt uppdrag. Då är man kanske inte lämplig för den här typen av uppdrag, säger han.
Om ni får en anmälan om att en förare vägrar, vad kan ni göra?
– Då tar vi en dialog med taxibolaget. Och förekommer det i större omfattning, då tar vi ut viten bland annat. För då uppfyller de inte avtalet.
Minst sju anmälningar har ni fått. Har det hänt någon gång att ni tagit ut vite?
– Inte i den här typen av fall, nej.
Skånetrafiken har inte gjort någon kartläggning av vad den ökade oviljan att ta med hundar beror på. En åtgärd som Skånetrafikens Lars Hellström vill se över är möjligheten att föra in ett avsnitt om synskada och hundar i utbildningen för att få förarcertifiering.
Det är ett förslag som välkomnas av Synskadades riksförbund i Skåne.