En person sitter på en soffa med en svart tröja och en kedja. I handen håller hon en bild av ett barn som håller en fotboll, iförd en blå tröja, stående på en gräsmatta. Bakgrunden visar en inbjudande vardagsrumsmiljö med en ljus soffa och växter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Felicia Ahlgrens hjärtfel upptäcktes efter hennes brors död. Hör henne berätta om sin brors bortgång och hur hon lever i dag i klippet ovan. Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

Felicias bror dog på fotbollsplanen – då upptäcktes hennes hjärtfel

Publicerad

Felicia Ahlgrens liv förändrades efter hennes brors död. Då upptäcktes familjens ärftliga hjärtfel och både hon och hennes mamma fick en hjärtstartare inopererad.

När Felicia Ahlgren, 30, från Landskrona var elva år upptäcktes hennes nedärvda sjukdom efter att hennes storebror, som då var 12 år, dog på fotbollsplanen.

– Mamma fick ett telefonsamtal, sen var det bara att vi satte oss i bilen och åkte till sjukhuset i Lund. Det var ju fruktansvärt och vi förstod inte riktigt vad som hade hänt, berättar hon.

I klippet hör du Felicia Ahlgren berätta om händelsen och kardiologen David Mörtsell om folks oro kring plötsligt hjärtstopp.

”Blev sjuk när de hittade hjärtfelet”

Efter hans bortgång upptäcktes ett ärftligt hjärtfel hos Felicia och hennes mamma.

– Vi misstänker att min bror hade samma problem som jag och min mamma. Jag kände mig frisk innan, men sen blev jag sjuk när de hittade hjärtfelet, säger hon.

Efter bortgången fick hon och deras mamma en ICD inopererad. En ICD (Implantable cardioverter defibrillator) är en hjärtstartare som hjälper hjärtat när det kommer ur rytm eller stannar.

Varje år drabbas ungefär 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp i Sverige och av dem överlever cirka 600.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.