Den sista mars 2016 meddelade Nomad Foods, som bara månader tidigare förvärvat Findus, att produktionen av djupfrysta färdigrätter och grönsaker skulle avvecklas i Bjuv.
Carola Olsson och hennes två systrar jobbade alla på företaget när de nåddes av nyheten på ett stormöte.
– Jag började faktiskt gråta. Jag hade ju tänkt bli pensionär där. Jag hade blivit över 50 år och hade svårt att se att jag skulle kunna få ett nytt jobb, säger hon i dag.
I dokumentären ”Findus, Bjuv och ärtorna” fick SVT:s reportrar följa systrarna Carola och Camilla efter Findus nedläggningsbeslut.
”Det var chockartat”
Även Anders Månsson (S), det dåvarande kommunalrådet, togs på sängen av nedläggningsbeslutet.
– Det var chockartat. Jag befann mig på semester och uppfattade det först som ett dåligt april-skämt. Sedan var det rätt många tankar på vägen hem, säger han.
För Anders Månssons del vidtog en hektisk tid med förhandlingar och samtal med regering och invånarna i Bjuv. In i det längsta hoppades han att det skulle kunna gå att rädda kvar fabriken.
– Plan nummer ett var att få dem att inse att de fattat fel beslut. Vi försökte få dem att backa, men det lyckades vi inte med. Det var en tuff tid. Jag såg området tömmas och jag tänkte ”töms nu våra bostäder, flyttar folk härifrån”.
Carola har nytt jobb
Fyra år har gått sedan Carola Olsson och hennes yngre syster Camilla passerade grindarna till Findusfabriken för sista gången. Båda har i dag fått nya jobb medan deras äldre syster gått i pension.
– Jag var rädd för att jag skulle känna mig gammal när jag kom ut och började söka jobb. Men jag fick gå på intervjuer direkt. Nu jobbar jag på ett lager sedan några år tillbaka.
Ärtproduktionen har inte lämnat Bjuv. Foodhills, som tagit över efter Findus, har som ambition att skapa ett livsmedelscentrum för hållbar matproduktion.
Ett 30-tal hyresgäster har flyttat in.
– Det är med stor glädje jag tittar in och där och ser hur området utvecklas, och inte bara med ett stort företag utan flera, säger Anders Månsson.