• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Milton i Klippan med sin mamma, under behandling för stroken och idag när han kan gå igen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Milton i Klippan fick en stroke i november 2023 visste inte föräldrarna om han skulle överleva. I sommar har han gjort stora framsteg i sin rehabilitering. Hör mer i klippet. Foto: Privat/SVT

Fick en stroke av vattkoppor – nu kan Milton, 6, gå igen

Publicerad

För bara några månader sedan visste inte Sofie Lundh om hennes son Milton, 6 år, någonsin skulle kunna gå igen. Nu springer han runt på lekplatsen vid familjens hus i Klippan.

– Vi blev chockade, det gick från en dag till en annan, säger Sofie Lundh.

I november 2023 blev Milton plötsligt sjuk. Det man först trodde var magsjuka visade sig vara en stroke orsakad av vattkoppsvirus.

Först efter sju veckor på sjukhus fick Milton komma hem till Klippan i Skåne. Det blev starten på en lång rehabilitering, som nu börjar ge resultat.

Börjat gå och springa

– Det går lite vingligt och han trillar och slår sig ibland, och vi får hejda honom så han inte blir för trött, säger hans mamma Sofie Lundh.

För fyra veckor sedan började Milton gå själv och nu kan han springa runt på lekplatsen nära familjens hus.

– Det är en stor lättnad för honom att kunna ta sig fram själv och inte bara sitta still hela tiden.

Milton sitter i soffan och spelar på en ipad. Han fick en stroke av vattkoppor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare i år träffade SVT Miltons mamma Sofie Lundh som berättade att han fick ligga i respirator för att hjärnan skulle få vila. Hör mer från den intervjun i klippet. Foto: SVT/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.