Helsingborgs tennisklubb har fått pengar från Helsingborgs stads klimatfond för att minska sina klimatutsläpp. Klubbens ordförande berättar om arbetet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helsingborgs tennisklubb är en av de organisationer som fått pengar ur stadens nya Klimatfond. Marcus Lindberg berättar att klubben nu bland annat ska öka samåkandet till tävlingar och träningar. Foto: Joel Sund/SVT

Fick pengar från Klimatfonden – så ska tennisklubben förbättra miljön

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs tennisklubb fick 100 000 kronor från Helsingborg stads Klimatfond, pengar som bland annat ska leda till miljösmartare inköp. Fonden ska hjälpa kommunen nå sitt totala klimatmål. Men det är fortfarande oklart om det går.

År 2030 ska Helsingborg vara klimatneutralt. Det innebär att alla utsläpp av koldioxid då ska vara minst 85 procent lägre jämfört med år 1990.

Fast det kräver insatser som det är långt ifrån säkert att kommunen hinner med.

– Vi måste växla upp våra insatser, medger Amir Jawad (L), ordförande i miljönämnden.

Men hur – det är inte klart ännu.

Klimatfondspengar till tennisen

Klimatfonden ska dra strån till stacken. Privatpersoner och ideella föreningar kan söka upp till 100 000 kronor för att minska klimatpåverkan.

En av dem som fick pengar i vårens omgång var Helsingborgs tennisklubb, HTK.

– Vi ska bland annat arbeta med att främja samåkning när våra spelare ska till träning eller tävling, säger Marcus Lindberg, klubbchef på HTK.

Klubben ska också samarbeta med andra klubbar för att till exempel göra klimatsmartare inköp och få bättre sopsortering. Bytes- och loppisdagar står också på listan.

Kan bli gröna zoner i stan

Men fonden räcker inte – halten av koldioxid måste ner kraftigt och de utsläppen orsakas till 34 procent av trafiken. Kommunen för diskussioner med olika företag i kommunen. Nu sneglar politikerna på Göteborg som testar gröna zoner i stan – vissa gator blir förbjudna för fossildrivna bilar.

– Det kan komma här också, det är en sak vi ska diskutera, säger Amir Jawad (L).

Dessutom utreds en miljardsatsning hos Öresundskraft för att fånga in och lagra koldioxid från sopförbränningen. Inga beslut har fattats, men det kan bli avgörande för om klimatmålen nås eller inte.

De här fick också pengar ur Klimatfonden

  • Studiefrämjandet Skåne. Ska erbjuda kompetensutbildning i klimatfrågan. 100 000 kronor.
  • Projekt: Få fler helsingborgare i aktiviteter för ökat klimatengagemang. 100 000 kronor.
  • Studiefrämjandet Skåne: Ungdomar 15-26 år ska arrangera klimatsmart konsert. 50 000 kronor.
  • Eskilscupen: Bland annat minska matsvinnet och använda hållbara transporter. 100 000 kronor.

Höstens omgång av klimatfonden öppnar för ansökningar den 16 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.