– Nu har vi hanterat de enkla frågorna och reglerat fisket. Då återstår de svåra åtgärderna som påverkar vårt sätt att leva om vi ska få fisken att åter trivas i vårt sund, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på länsstyrelsen i Skåne.
13 yrkesfiskare kvar i Öresund
Antalet svenska yrkesfiskare i Öresund, som årligen tjänar 100 000 kronor eller mer på sitt fiske, är nu nere på 13 personer. Det är mer än en halvering sedan 2019.
– För att få inkomsten att räcka fiskar jag spökgarn, berättar yrkesfiskaren Johan Linde.
Hör honom berätta mer i klippet.
Miljögifter och klimateffekter
Både torsk och sill, det som tidigare byggde fisket i sundet, befinner sig under biologiskt hållbara gränser och verkar inte återhämta sig.
– Trots att vi skurit ned så kraftigt på fisket ser vi att fiskbestånden inte återhämtar sig. Det läskiga är att vi inte vet vad detta beror på. Det är en cocktaileffekt av övergödning, temperaturhöjning, miljögifter och att vi förstör miljöerna i havet, konstaterar Johan Wagnström.
Hur får jag ihop detta när det samtidigt rapporteras om stora mängder makrill och tonfisken som kommit tillbaka?
– Makrill och tonfisk gynnas av mildare klimat och flyttar norrut. Torsken, som vi normalt har här, flyttar också norrut och finns snart vid nordpolen. Det kan även upplevas som att vi har mycket sill, men det är för att när de blir färre stimmar de hårdare, säger Johan Wagnström.