Foto: Roger Bengtsson/SVT och Patrik Bjurenstål/Rååns fiskevårdsområde

Fiskdöden i Råån oroar: ”Det är inte acceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Återigen har Råån drabbats av omfattande fiskdöd. Denna gång slogs många av åns havsöringar ut. Enligt Martin Sommar på Rååns fiskevårdsområde är det syrefattigt och ammoniumhaltigt vatten som runnit in i ån och dödat fisken.

För nästan exakt ett år sedan drabbades Råån av omfattande fiskdöd. Då slog såväl havsöringar som ål, kräftdjur och andra organismer ut i samband med kraftiga skylfall.

– Det orsakades av att dagvattendammarnas på Ättekulla industriområde rensades. Då rann ammonium ut i Råån och orsakade syrebrist, säger enhetschef Lena Åkesson på miljöförvaltningen i Helsingborg.

Fiskdöden i Råån

Dammarna ägs av NSVA, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, som fick i uppgift att presentera en plan för hur dammarna ska skötas i fortsättningen. Den är ännu inte klar.

Ny fiskdöd i Råån

Nu har Råån ännu en gång drabbats av fiskdöd. I förra veckan slogs delar av åns havsöringsbestånd ut i samband med kraftiga sensommarregn.

– När dammarna som ligger i närheten av Råån blir överfulla till följd av kraftiga regn rinner stora mängder syrefattigt vatten in i ån och sköljer fram som en flodvåg av död, menar Martin Sommar.

Vad som orsakade årets fiskdöd vet kommunen däremot inte. Provsvaren från Råån har inte kommit ännu.

– Vi i fiskevårdsområdet lägger hundratals timmar av ideellt arbete på att hålla Råån i bra skick, och så händer sånt här för andra året i rad. Jag tycker inte det är acceptabelt, säger Martin Sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöden i Råån

Mer i ämnet