Filip Jørgensen och kompisen Rasmus Serber stod och fiskade i Helsingörs Statshavn när det plötsligt högg till i spöt. När fisken närmade sig ytan förstod pojkarna att det inte var någon vanlig plattfisk. De hörde av sig till Öresundsakvariet som snabbt kunde konstatera att pojkarna fiskat upp något så ovanligt som en hälleflundra, rapporterar danska TV-kanalen Lorry.
Normalt lever hälleflundran på upp till 2000 meters djup och kan bli tre meter lång. Den här fisken är betydligt mindre och är troligen en unge. Ungar kan röra sig närmare ytan, men det är mycket ovanligt att den rör sig så nära kusten som den här gjort.
– Under de senaste ca 20 åren har vi fått in ungefär fem hälleflundror till akvariet, i storlekar från 400 gram upp till 2,5 kilo, men dessa fångster har alltid gjorts på djupt vatten och långt ifrån land, säger Jens Peder Jeppesen, akvariechef på Öresundsakvariet, till Lorry.
På Öresundsakvariets hemsida kan man läsa att hälleflundran har något av en fristad i Öresund sedan trålfisket blev förbjudet. Filip Jørgensens fångst bekräftar det biologerna trott och hoppats – att det åtminstone finns ett litet bestånd av små hälleflundror i sundet.
Fisken fick flytta in på Öresundsakvariet där fångsten kallas sensationell och ovanlig.