Dödsskjutningen som skedde på Närlunda den 14 oktober kan vara på väg att klaras upp. Fyra personer sitter nu häktade misstänkta för mordet. Foto: Johan Nilsson/TT

Fjärde person häktad för Närlundamordet – nu töms mobiler i jakt på svar

Uppdaterad
Publicerad

Offret för dödsskjutningen på Närlunda var en man i 20-årsåldern från Åstorp. I helgen häktades en fjärde för mordet – en 20-årig man från samma bygd.

Både offer och tre av de misstänkta kommer från Åstorp, därtill kommer en man från Helsingborg. Enligt poliskällor har kriminella nätverk från båda orter kontakter med varandra.

Den yngsta bland dem som nu sitter häktade är bara 15 år.

Dödsskjutningen på Närlunda

Mobiler töms

Den fjärde misstänkte greps i torsdags kväll och häktades i lördags. Han beskrivs av en poliskälla som ledare för nätverket som säljer narkotika i Åstorp. Alla fyra nekar till brott.

– Nu ska vi alla samla oss och planera utredningsåtgärder framåt. Det är mycket tekniskt material som ska gås igenom, bland annat telefontömningar som kommer att ta tid, säger åklagare Linda Jeppsson Linderström.

Mobiler i brottsutredningar kan exempelvis innehålla chattkonversationer och registrerade samtal som kan vara intressanta för utredarna.

Begått brott som unga

Två av de nu häktade männen är i 20-åldern och dömdes som tonåringar för en rad personrån i Åstorp. De hade då som strategi att maskera sig med rånarluvor och på moped överraska sina offer.

Nu misstänks de alltså för grövre brottslighet tillsammans.

Enligt åklagaren har de misstänkta och den nu avlidna tidigare varit kompisar.

Snabbare utredningskrav

Nu måste utredningen hanteras skyndsamt eftersom en av de misstänkte är 15 år.

Enligt nya föreskrifter är maxtiden en person under 18 år kan sitta häktad tre månader – om det inte finns särskilda omständigheter.

En omyndig brottsmisstänkt har även rätt till att vistas med någon annan person i minst fyra timmar per dag.

– Det finns en speciell avdelning på häktet för dem under 18 år, där de har bättre möjligheter att få träffa en psykolog och få samtalsstöd, säger Linda Jeppsson Linderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Närlunda

Mer i ämnet