I samband med att gatubelysningen i Pålsjöskog skulle bytas ut till mindre energikrävande LED-belysning testade kommunen att byta ut det traditionella blåvita ljuset mot ett rödare.
Detta för att se om rött ljus stör fladdermössen mindre än vitt.
– Det är ett led i att värna djur och natur, säger Andréas Hall, utvecklingsingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.
Flera fladdermusarter i staden
Det var efter en inventering för nästan två år sedan, där det visade sig att det åtminstone finns nio olika fladdermusarter i Pålsjö skog varav tre är rödlistade, som kommunen tänkte till.
En ny inventering har ännu inte gjorts men det preliminära resultatet är lovande för stadens flygande invånare.
– Vi kom fram till att de ljuskänsligaste av arter fortfarande finns kvar, så det verkar som att det funkar, säger Johan Eklöf, fladdermusforskare.
Planer på fler ställen
I Pålsjö skog finns det två sträckor där kommunen har bytt ut gatubelysningen mot röda LED-ledlampor och från början föreslogs ett tredje vid utegymmet – men där gjordes andra prioriteringar.
– Vi bedömde att det är så pass mycket besökare där vilket vi värderade högre, säger Andréas Hall.
På Adolfsberg testas ännu en ny teknik där färgtemperaturen i gatubelysningen anpassas efter dagen, där ljuset blir rödare ju närmre skymningen kommer.
– Ett intressant försök att efterlikna en naturlig ljusrytm. När det är dag är ljuset vitt och blått, men ju närmre kväll det blir så lyser det mer rött, säger Johan Eklöf.