Enligt FN är det en mänsklig rättighet att ha tillgång till en bostad. Bostad Först går ut på att hemlösa först erbjuds en bostad utan krav på en behandling. Däremot ska det erbjudas stöd i den form som personen själv anser sig behövas, om det är på deras resa till drogfrihet eller hur man använder den nya spisen.
Modellen har varit framgångsrik i både Finland och Tyskland, men även i dess ursprungsland USA.
Bostad först i Helsingborg
Anki Sörensen i Helsingborg är en av de hemlösa som erbjöds en lägenhet via Bostad först. Hon bor kvar i samma lägenhet som hon flyttade in i 2012.
– Det går inte att bli drogfri på parkbänken, menar Anki Sörensen.
Idag arbetar Anki som boendestödjare och sitter i styrgruppen för Stadsmissionernas projekt Avskaffa hemlösheten med Bostad först. Om hon inte hade fått sin lägenhet är Anki övertygad om att hon fortfarande hade använt droger.
– Med Bostad först får du den hjälp du själv anser att du behöver. När du har en bostad har du möjligheten att ta till dig den hjälp du blir erbjuden, det kan man inte där ute, avslutar Anki Sörensen.
– Kommunerna behöver resurser för att få till den här förändringen, säger Jonas Wihlstrand generalsekreterare på Stadsmissionen.
Statligt bidrag för att minska hemlösheten
Den ansvarige ministern är socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M).
– Bostadsförsörjningen är i grunden ett kommunalt ansvar, men för att stärka kommunernas arbete med att motverka hemlöshet har regeringen satsat och även höjt det fleråriga statsbidraget till kommunerna från 30 till 70 miljoner. Tillräckligt avsatta resurser är dock bara en del. Det krävs också ett lokalt intresse från kommuner, hyresvärdar och bostadsbolag, kunskap om metoden inom socialtjänsten samt tillgång till bostäder med en hyresnivå som är hanterbar för målgruppen, säger socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) i en skriftlig kommentar.
Både Anki Sörensen och Jonas Wihlstrand anser att det är viktigt att kommunerna följer modellen troget. Annars kan man inte förvänta sig samma resultat.
– Det är det mest logiska, varför ska vi ställa högre krav på de mest utsatta än vi ställer på vanliga medelsvensson? resonerar Anki.
Bostad Först
I juli 2022 presenterade den dåvarande socialdemokratiska regeringen en ny nationell hemlöshetsstrategi, där Bostad Först beslutades vara den modell som Sverige ska använda sig av för att minska hemlösheten.
I samband med den nya nationella hemlöshetsstrategin kunde kommuner runt om i landet ansöka om ett bidrag för att starta eller utveckla sin befintliga Bostad Först verksamhet.
2024 får 115 kommuner dela på 70 miljoner. Det är fler kommuner än förra året och enligt Socialstyrelsen har kommunerna sammanlagt ansökt om 170 miljoner svenska kronor, alltså 100 miljoner mer än vad som anslagits.
Idag finns det 27 000 människor i en hemlöshetssituation, enligt Socialstyrelsens kartläggning från i år.