en man från Byggnads sitter ner och tittar mot reportern som syns halvt i bilden suddigt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När konkurrensen blir tuffare tummar man på arbetsmiljön, menar Robert Nilsson på fackförbundet Byggnads. Hör honom berätta mer om lågkonjunkturens påverkan på säkerheten i byggbranschen och förra årets års dystra toppnoteringar. Foto: Teresia Loive/SVT

Fler larmar byggfacket efter mörka året med dödsolyckor

Uppdaterad
Publicerad

2023 var ett mörkt år för byggbranschen. Inte sedan 2011 har så många omkommit i sitt arbete, uppger fackförbundet Byggnads. Nu hoppas de att olyckorna blir en ögonöppnare.

– Tittar vi på 2023 har vi haft väldigt många olyckor och dödsfall, vilket har lett till att många larmar in till oss, berättar Robert Nilsson, regionalt skyddsombud på Byggnads Skåne.

Listan med verksamheter som ålagts förbud från Arbetsmiljöverket om att utföra arbete på hög höjd är lång.

Dystra toppnoteringar

Robert Nilsson tycker sig se en ökad försiktighet i efterdyningen av 2023 års dystra statistik.

Under fjolåret inträffade nämligen en rad allvarliga arbetsplatsolyckor. En av dem är juni månads olycka i Ängelholm, där två män omkom efter att ha andats in giftig gas i samband med städningen av en tank.

Och i augusti kunde SVT Nyheter Helsingborg rapportera att det i Skåne redan hade inträffat lika många dödsfall som vanligtvis inträffar under ett helt år.

Enligt Byggnads sammanställning inträffade 65 dödsolyckor för arbetstagare och egenföretagare. Av dessa var 27 verksamma inom branschen, genom bygg, anläggning och vägarbeten, berättar Robert Nilsson.

”Det har funnits en nonchalans”

– Det har funnits en nonchalans tidigare. Allvarliga olyckor som blir små notiser. Sedan hissolyckan i Sundbyberg har vi märkt att både byggföretagen, skyddsombuden och arbetsmiljöverket kollar lite extra. Nu funderar man mer kring riskerna.

Men Robert Nilsson oroar sig för hur lågkonjunkturen kommer att påverka säkerheten i den redan hårt olycksdrabbade byggnadsbranschen.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.