Johan Mårtensson, natur och skogsförvaltare i Båstad kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Mårtensson, natur och skogsförvaltare i Båstad kommun, har fått ta emot ovanligt många samtal om orm hittills i år. Foto: SVT/Lilian Muhsin

Flera rapporter om huggorm i Båstad kommun: ”Har fått många samtal”

Publicerad

Ovanligt många medborgare har i år rapporterat om huggormar till Båstad kommun.

– Vi har fått ganska många samtal om orm, säger Johan Mårtensson, natur och skogsförvaltare i Båstad kommun.

Båstad kommun har den senaste tiden märkt av att invånare har sett huggormar på orten.

– Det verkar vara många huggormar i byn. Jag har inte sett dem själv men har flera fått samtal och mail om folk, säger Johan Mårtensson, natur- och skogsförvaltare i Båstad kommun.

Invånare vill se varningsskyltar

För några veckor sedan blev en kvinnas hund biten vid Malens havsbad och hunden fick vara inlagd på djursjukhus i en vecka. Hon vill nu att kommunen ska sätta upp skyltar för att varna för ormar i området.

Men det är inte aktuellt för Båstad kommun.

– Jag tror inte det ger så mycket för man vet inte exakt var ormen finns, säger Johan Mårtensson.

Giftinformationscentralen: ”I maj var det intensivt”

Varje år får Giftinformationscentralen mellan 800 och 1000 samtal gällande huggormsbett, varav 300 är från sjukhus där man misstänker att någon blivit biten.

Hittills i år till och med juni har 168 sjukhussamtal kommit in. Förra året låg den siffran på 159 under samma tidsperiod. Men enligt Erik Lindeman ser inte att siffrorna sticker ut i år.

– I maj var det intensiv trafik, men antalet huggormsbett har legat väldigt konstant med årsvariationer sedan 70-talet, säger han.

– Man ska ha stor respekt för huggormar, men det ska inte påverka ens glädje av att vara utomhus. De är skygga om man jämför med ormar i andra länder och det är väldigt ovanligt med dödsfall, säger Erik Lindeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.