Sally Bauer växte upp i Helsingborg med närhet till sundet. Det var där kärleken till att simma växte fram.

För 80 år sedan besegrade hon Engelska kanalen

Publicerad

Det har gått 80 år sedan helsingborgaren Sally Bauer trotsade de starka tidvattenströmmarna i Engelska kanalen och blev en internationell stjärna. Bara fyra dagar efter bedriften brakade andra världskriget loss.

Hon hade simmat över Öresund, Kattegatt och Ålands hav. Hon upplevde sitt livs formtopp och som nästa stora utmaning lockade Engelska kanalen – en sträcka som ingen skandinav tidigare lyckats med. Än idag har bara fem svenskar lyckats med bedriften.

”Yttersta utmaningen”

Den 27:e augusti 1939 klev Sally Bauer i vattnet på den franska sidan. 15 timmar och 22 minuter senare, efter att ha utkämpat en hård kamp med det salta vattnet och tidvattenströmmarna, klev hon i land i Dover i England.

– Det var den yttersta utmaningen och hennes yttersta mål. Det var tuffare förhållanden än något hon tidigare gjort. Salthalten gjorde att hennes tunga svullnade och ögonen påverkades, berättar sonen Carl Axel Bauer.

I Malmö och Helsingborg möttes hon av stora folkmassor som slöt upp för att fira henne.

Under krigsåren blev det inga uppmärksammade simningar för Sallys del. Men 1951, vid 43 års ålder, gav hon sig på Engelska kanalen på nytt.

Firades stort

Vad var det som gjorde henne så bra?

– Hon njöt av att simma. Sen hade hon en god teknik, bra fysik och mod. Jag tror hon kände att hon kunde utnyttja sin förmåga till att bryta ny mark, till att skapa en bragd, säger Carl-Axel Bauer.

Vad drev henne att ge sig ut i kanalen?

– Jag tror kanske hon var en kvinnosakskvinna. Hon ville visa att jag, eller vi kvinnor, kan också minsann. Men man ska också minnas att det ofta var kvinnor som gjorde långdistanssimningar vid den här tiden och de blev väldigt hyllade och beundrande för det.

5000 danska kronor för danskt rekord

Sally Bauer föddes 1908, och var yngst i en skara av fyra systrar. Hon började simma som sjuåring i Helsingborgs simsällskap och visade sig ha talang. Mellan åren 1934-1937 slog hon 17 rekord på kortdistans.

1931 simmade hon mellan Helsingborg och Helsingör. Samma år korsade hon sundets södra del, mellan Limhamn i Malmö och Dragör i Danmark.

1938 utlovade en dansk firma en prissumma på 5000 kronor åt den person som lyckades slå Jenny Kammersgaards rekord över Kattegatt. Bauer misslyckades i sitt första försök, men fick sin revansch i det andra. Hon tog sig över på 17 timmar och 5 minuter – 12 timmar snabbare än det rådande danska rekordet.

En dryg vecka senare simmade hon den 30 kilometer långa sträckan mellan Sverige och Åland.

Sally Bauer levde i Malmö och senare delen av sitt liv i Lund. Hon dog i juni 2001, nästan 93 år gammal.

Sally Bauerskolan i Helsingborg, en skola med idrottsprofil, är uppkallad efter henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.