Marinbiolog Kristin Johansson har teorier om hur sälen kan ha dött. Foto: Privat/SVT

Död säl i Ängelholm förbryllar – utreds av Naturhistoriska riksmuseet

Uppdaterad
Publicerad

Gråsälar är mycket sällsynta längs den svenska västkusten men häromveckan hittades en död och uppspolad på Vejbystrand utanför Ängelholm. Den skickades därför till experter i Stockholm som nu kan avslöja dödsorsaken.

Det var för ett par veckor sedan som marinbiologen Kristin Johansson i Ängelholm kontaktades om det ovanliga sälfyndet på Vejbystrand.

– Det som stack ut, förutom att det var en gråsäl, var att kadavret var ovanligt färskt. Vanligtvis sjunker döda havsdjur till botten och bryts ner innan de eventuellt spolas upp på stränder, säger Kristin Johansson.

Det mystiska dödsfallet skickades då till Naturhistoriska riksmuseet som jobbar med sälars hälsotillstånd.

– Detta är det fjärde fyndet av gråsäl från svenska västkusten som vi fått in på 40 år, säger Britt-Marie Bäcklin, förste intendent på Naturhistoriska riksmuseet och den som obducerat gråsälen.

Ett av de största sälfynden i Sverige

Exakt varifrån gråsälen kommit går inte med säkerhet att säga. Naturhistoriska ska nu ta DNA-prov för att se om den kan höra hemma i beståndet i Östersjön eller Atlanten.

– Men det är en av de största gråsälar som vi hittat i Sverige. Det vi även upptäckte var att den var väldigt mager och det är svårt att säga varför, det fanns tendenser till tarmvred som kan ha gjort att den haft svårt att äta, säger Britt-Marie Bäcklin.

Mystiska dödsorsaken förklarad

Hur gråsälen dött gick inte att se med blotta ögat utan svaret kom först efter obduktion.

– Det vi har kunnat se är att den blev skjuten i skallen, vilket vi verifierade med röntgen. Det fanns ett ingångshål strax under ögat, säger Britt-Marie Bäcklin.

Se möjliga förklaringen till gråsälens våldsamma död i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.