Forskaren Kristoffer Stedt dyker efter rödalger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla alger längs med västkusten går att plocka och äta men det är enligt Kristoffer Stedt viktigt att tänka på vart man plockar dem, han tipsar om att inte pocka alger i en hamn eller i ett naturreservat där det krävs tillstånd, som här vid Kullaberg. Foto: Anna Simonsson/SVT

Forskare vill göra alger till svensk husmanskost

Publicerad

Forskaren Kristoffer Stedt har ägnat flera år åt att utforska makroalger som en framtida livsmedelskälla. Nu har han lyckats öka proteinhalten i alger med upp till 300 procent. Och får kungligt stöd för sitt arbete.

Möjligheten att kunna öka algernas proteinhalt gör dem till ett mer attraktivt alternativ som proteinkälla, jämfört med traditionella grödor som sojabönor.

Enkelt att odla

Kristoffer Stedts intresse för alger väcktes under ett projekt där han kombinerade algodling med musselodling. Efter att ha upptäckt vilket tempo alger växer insåg han den enorma potentialen.

– Vi har ett helt hav som är helt outnyttjat, där de kan växa fritt.

Kungligt stipendium

Nu har Kristoffer Stedt prisats med ett stipendium på 100 000 kronor från kungens 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö.

– Det var en väldigt trevlig överraskning och kul att det jag jobbat med i så många år uppmärksammas.

Låg efterfråga på alger

Genom stipendiet har Kristoffer Stedt nu kunnat fortsätta sitt arbete där en av utmaningarna blir att öka efterfrågan på alger.

– Vi är ju väldigt vana att äta fisk och skaldjur i Sverige, så tillsammans med livsmedelsforskare jobbar jag med hur vi kan kunna få in alger i vår matlagning.

Följ med Kristoffer ut i havet på jakt efter alger i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.