Möjligheten att kunna öka algernas proteinhalt gör dem till ett mer attraktivt alternativ som proteinkälla, jämfört med traditionella grödor som sojabönor.
Enkelt att odla
Kristoffer Stedts intresse för alger väcktes under ett projekt där han kombinerade algodling med musselodling. Efter att ha upptäckt vilket tempo alger växer insåg han den enorma potentialen.
– Vi har ett helt hav som är helt outnyttjat, där de kan växa fritt.
Kungligt stipendium
Nu har Kristoffer Stedt prisats med ett stipendium på 100 000 kronor från kungens 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö.
– Det var en väldigt trevlig överraskning och kul att det jag jobbat med i så många år uppmärksammas.
Låg efterfråga på alger
Genom stipendiet har Kristoffer Stedt nu kunnat fortsätta sitt arbete där en av utmaningarna blir att öka efterfrågan på alger.
– Vi är ju väldigt vana att äta fisk och skaldjur i Sverige, så tillsammans med livsmedelsforskare jobbar jag med hur vi kan kunna få in alger i vår matlagning.
Följ med Kristoffer ut i havet på jakt efter alger i klippet ovan.