Ahmad Shah Bahar läser industritekniska programmet på Akademi Båstad. Foto: Jazz Munteanu

Unikt projekt med lärlingsanställda

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieleverna på industritekinska programmet på Akademi Båstad är först i Skåne med att vara avlönade lärlingsanställda under sin studietid.

Akademi Båstad är först i Sverige med att ha elever lärlingsanställda enligt ett nytt avtal med IF Metall och Industrin.

– Det unika är just att de får lön under utbildningen, säger Kari Petersson, Studie- och yrkesvägledare på Akademi Båstad.

Båstad

Hösten 2017 startade Akademi Båstad ett nytt industriprogram som erbjuder gymnasial lärlingsanställning, GLA. Fem elever blev antagna och delar sedan september sin tid mellan avlönad lärlingsanställning och skola.

– De kunskaper som man får i skolan kan man använda på sin praktikplats vilket gör det lättare, säger lärlingsanställde Mussa Ahmadzai, 20 år.

Mussa Ahmadzai är lärlingsanställd som processoperatör. Foto: Jazz Munteanu

200 platser

Gymnasiala lärlingsanställning, GLA, riktar in sig på branscher där efterfrågan på arbetskraft är stor såsom vård, industri, bygg och turism.

Pilotprojekt drivs i samarbete med Skolverket, 18 gymnasierskolor och företag runtom i Sverige. Totalt erbjuds platser för cirka 200 lärlingar. På sikt vill man få igång 30 000 gymnasiala lärlingsanställningar, enligt Västsvenska Handelskammaren. Pilotprojektet pågår fram till 2020. 

Eleverna har samtidigt möjlighet att gå ut gymnasiet med grundläggande högskolebehörighet genom att göra individuella val.

Studie- och yrkesvägledare Kari Petersson har varit drivande i projektet. 

– Det här är så samhällsförändrande och när industrin var så positiv att öppna upp sina dörrar för att utbilda våra ungdomar så kände jag att det här är banbrytande, säger Kari Petersson.

Men att vara först i landet har inte varit enkelt.

– Det är en utmaning, men jag har haft stöd av de nätverk vi har i pilotprojektet och Skolverkets lärlingscentrum, säger Kari Petersson.

Kari Petersson är studie- och yrkesvägledare och drivande i projektet. Foto: Jazz Munteanu

Får lägstalön

Under anställningstiden får eleverna en månadslön som baseras på IF Metalls lägsta lön. Lönen startar

på 60 procent av lägstalönen, vilket blir 7 200 kronor innan skatt. Under sista läsåret landar lönen på runt tio tusen kronor. Men lönen är inte det enda som drar eleverna till utbildningen.

– Lönen är viktig, men det är bra att få lära sig nya saker för sin framtid och få jobba med det efter gymnasiet, säger Ahmad Shah Bahar, lärlingsanställd.    

Lärlingsanställningen pågår under tre år och kan leda till en fast anställning direkt efter gymnasiet.

– Jag slipper oroa mig för om jag får jobb eller inte i framtiden, det har redan löst sig, säger Mussa Ahmadzai.

Och trycket från företagen är stort. Det är fler företag som står i kö för att få lärlingsanställda.

– Vi kunde inte ge alla företag elever, säger Kari Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båstad

Mer i ämnet