Doris Yang visar hur gult vattnet blir när hon tappar upp ett bad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Badvattnet får en tydlig gul ton hemma hos Doris Yang. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Fortsatt gult vatten i Perstorp – men nu finns en lösning

Uppdaterad
Publicerad

Nya filter ska rengöra Perstorps dricksvatten som fortsatt har för höga halter av järn.

– Vattnet smakar fortfarande illa, säger Doris Yang som bor i kommunen.

De senaste åren har Perstorps dricksvatten fått kritik för att det har smakat illa och är missfärgat. SVT har tidigare berättat att halterna av mangan och järn varit för höga, men nu har NSVA, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, försökt få bukt med problemet.

Sen en tid tillbaka är manganhalterna under kontroll, men järnhalterna är fortfarande för höga.

Två vattenverk

Perstorps vatten kommer från två olika vattenverk och det ena hade tidigare problem med mangan.

– Där fanns filter som inte riktigt fungerade som de skulle. Vi har gjort en rad olika åtgärder så där tar vi bort över 99 procent av allt mangan, säger Pernilla Jägerfall, driftledare för produktion på NSVA.

Det andra vattenverket har problem med för höga järnhalter i vattentäkten och järnhalterna har sin tur missfärgat vattnet.

Oviss prognos

Nu har NSVA installerat nya filter som ska förbättra vattenkvaliteten. Halva anläggningen är driftsatt och arbetet fortsätter under hösten.

– Jag förstår att man alltid vill ha bra vatten i kranen. Vi planerar för en spolning av ledningsnätet med start i oktober men tyvärr kan vi inte lova när missfärgningen är borta, säger Anna Jägerfall.

Filtren är fyllda med sand, sen tillsätts luft för att järnet ska övergå till fast form så det sen kan filtreras bort i sandbädden.

Vill byta vatten

Doris Yang, boende i Perstorp, har haft en lång dialog med NSVA om det missfärgade vattnet. Nu börjar hon tappa tålamodet.

– Jag har full respekt för deras arbete. Men om det nu inte blir bra och det har tagit så lång tid kanske de skulle ta och koppla på vatten från Sydvatten istället, säger hon.

Sydvatten är ett kommunägt bolag som hämtar stor del av sitt vatten från Bolmen via Ringsjöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.